2016. április 30., szombat

A nagy "Holdra szállás kamu" - Valóban jártunk a Holdon?


A csillagászati témájú tudományos cikkeket olvasgatva óhatatlan, hogy belefussunk a fenti kérdésbe, vagy ami még megdöbbentőbb - legalábbis számunkra –, olyan cikkekbe, melyek tudományosan próbálják igazolni, hogy a Holdon nem járt és soha nem is fog járni emberi lény. Épp ezért a témában jó pár összeesküvés-elmélet született, kezdve azzal, miképpen és miért építette föl az Amerikai Egyesült Államok azt a tudatos megtévesztő propagandát, amit ma Apolló-program néven ismerünk. Ha ez pusztán hit kérdése lenne, a mi cikkünk sem születne meg. Véleményünk szerint mindenki abban hisz (vagy nem hisz), amiben akar. Ám, ha valaki tudományos tényekből ragad ki részleteket, vagy ferdíti el azokat, csak azért, hogy vélt állítását bizonyítsa, arra bizony a Medvetalp dühe zúdul. J


Kezdjük a történetet az elején! A "Holdra szállás kamu" elmélet első alapkövét az amerikai Bill Kaysing rakta le, 1976–ban publikált könyvében: Soha nem jártunk a Holdon! Amerika 30 milliárd dolláros svindlije. (We Never Went to the Moon: America's Thirty Billion Dollar Swindle – A cím szabad fordítás, nem tudunk róla, hogy a mű megjelent volna idehaza magyar fordításban is.)

Bill Kaysing (Forrás: www.billkaysing.com)
Nyitóképünkön a Hold látható, Nógrád megyéből fotózva (Fotó: MTI, Komka Péter)
A cím természetesen roppant megkapó, rögtön fel is figyelt a könyvre, és szerzőjére a közvélemény. Bill Kaysing 1956 és 1963 között a Rocketdyne vállalatnak dolgozott, vagyis annak a cégnek, mely többek között az Apolló misszióban használt Saturn V holdrakétákat gyártotta. Állítása szerint, mivel vezető pozíciót töltött be, olyan titkos adatokhoz is hozzáfért, amelyek rögtön megalapozott kételyt ébresztettek benne.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány észrevétele, amit a könyvében tárgyal:

  • A Holdon készült felvételekről hiányoznak a csillagok, holott, mivel a Holdnak nincs légköre, vakítóan ragyogniuk kellene
  • A holdkomp leszállása után kellett volna valamilyen látható leszállás okozta kráternek lennie a jármű körül
  • A NASA nem rendelkezett semmilyen olyan jellegű technológiával, mely a Holdra szállást lehetővé tette volna

Forrás: www.pics-about-space.com
Kaysing után, az összeesküvés elmélet néhány későbbi híve további kételyeknek adtak hangot, mint például:

  • A Holdról készült fotók gyanúsan jó minőségűek
  • Néhány képen az árnyékokat elnézve úgy tűnik, mintha két vagy több fényforrás is megvilágította volna az asztronautákat, holott ugye csak egy: a Nap, lenne elvárható
  • Az egyik holdbéli kövön megjelenik egy „C” betűhöz hasonló alakzat, az ABC betűit pedig Hollywoodban használják előszeretettel a kellékek megjelöléséhez
  • Az asztronauták nem élhették túl magát az utazást sem, mert többször keresztezték a Van Allen mezőt, ahol a sugárzás megölte volna őket
  • Ugyanígy, a kozmikus sugaraknak a fényképezőgépben lévő filmet is szét kellett volna roncsolnia
  • A zászló, amit az űrhajósok leraktak láthatóan elmozdul néha. Mi más mozgatná őket, ha nem a szél?
  • Az első állítólagos Holdra szállás 1969-ben volt. Azóta eltelt csaknem ötven év. Miért nem ment vissza egyetlen ember sem? (Sem Amerikából sem máshonnan.)

És mégis, miért tette volna mindezt a megtévesztést az USA?

Forrás: Wikipedia
Az amerikaiak nem voltak az űrverseny nyerő szériájában 1962 szeptemberében, mikor Kennedy elnök beszédet mondott. Elvégre 1957-ben a Szovjetunió fellőtte a Szputnyikot (az első műholdat), majd négy évvel később, Jurij Gagarin űrsétát tett. Kennedynek ebben a beszédében valami hangzatosat kellett ígérnie, hát azt mondta, hogy a Holdra fognak szállni, mégpedig nem később, mint abban az évtizedben (vagyis az 1960-as években). Vagyis a NASA 1969-ben már igencsak teljesítménykényszerben volt, amikor a az első Holdra szállási műveletet, az Apollo 11-et elindították. Hogyha nem lettek volna képesek megcsinálni, képesek lettek volna esetleg színlelni?

Elgondolkodtató?

Nem csoda! Majdnem minden egyes pont logikusan hangzik és a drámai értékét senki sem tagadhatná. (Mégis melyik az izgalmasabb: Ha kigondoljuk, hogy elmegyünk a Holdra és tényleg elmegyünk? vagy Ha kigondoljuk, hogy elmegyünk és csak úgy teszünk, mintha elmennénk?)

Csakhogy a fenti pontok pusztán féligazságok. Lássuk csak, hogy is van a teljes történet!

Bill Kaysing észrevételei:

Miért hiányoznak az Apollo 11 képeiről a csillagok?


Mert bizony, hiányoznak. Sőt, ha hozzávesszük, hogy az Apollo 11 legénysége is később azt nyilatkozta, nem emlékeznek csillagokra, egy talpraesett összeesküvés elmélet hívő már tapsikol örömében.

Forrás: www.moonpans.com

Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Hold azon oldalán szálltak le, amit a Nap teljes erővel megvilágított. Szemük éppen ezért a sokkal világosabb fehér holdfelszínhez és nem a távoli csillagok fényéhez szokott hozzá. Ugyanígy, a kamera is nappali expozícióra volt állítva, ergo, azért nem látszanak a fényképen a csillagok, mert túl kevés fényt bocsájtottak ki, hogy a fényképezőgép felvegye őket.

Miért nincs landolási kráter a holdkomp körül?


Hihihi... szórakoztató a kérdés, mert van rá egy szemtelen válasz: Azért nincs kráter a holdkomp körül, mert ha lenne, az épp azt bizonyítaná, hogy a Holdra szállás kamu. J

Forrás: www.dbuster.com
Maga a kérdés felvetése viszont teljesen jogos, elvégre, ha egy tizenhét tonnás jármű (mint például a holdkomp) függőlegesen ereszkedik, és begyújtja a fékezőrakétákat a felszín felett, a minimum, hogy port kavar, nem?

Nem. J

Armstrongék ugyanis leszállni akartak a Holdra és nem lezuhanni. A fékezőrakétákat már jóval a Hold felszíne fölött begyújtották és a komp több száz méterre a talajtól már lassulni kezdett. Miután lelassult, nem is tudott nagyon visszagyorsulni, elvégre a Hold gravitációs ereje jóval csekélyebb, mint a Földé. Tehát amikor a komp landolt, már szinte csak a saját súlyával érkezett a Hold felszínére nem pedig egy gravitációs erőtől felgyorsult zuhanó fémtest erejével.

www.pics-about-space.com

Valóban nem rendelkezett a NASA semmilyen olyan jellegű technológiával, mely a Holdra szállást lehetővé tette volna?


Ez Kaysing könyvének egyik utolsó észrevétele. Értelemszerűen az összeesküvés elmélet hívei a kérdésre azt válaszolják: persze, hogy nem állt rendelkezésre ilyen technológia. Mindenki más meg azt mondja, hogy ha nem állt volna rendelkezésre, akkor piszok nehéz lett volna landolni a Holdon. J

Bár, a tisztánlátás kedvéért hozzá kell tennünk: Bill Kaysing angol nyelv és irodalomból diplomált a Redlandsi Egyetemen. Nem volt sem mérnöki, sem csillagászati képesítése. (A Rocketdyne vállaltnál is elsősorban írással foglalkozott: eredmények publikálása, projectek leírása és tervezése. ) Szóval, észrevételei a NASA technológia fejlettségével kapcsolatban maximum a saját autodidakta módon elért ismeretein alapulhattak.

Nézzük a további észrevételeket! 

Miért ilyen jó minőségűek a Holdról készült fotók?


Óh, jajj!... Hihetetlen, hogy ez komolyan egy visszatérő érv az elméletben. (Pedig az, tessék nyugodtan utánanézni!)

Azért jó minőségűek, mert a NASA - mint minden más tudományos eredményeket publikáló szervezet - úgy döntött, hogy csak a jó minőségű képeit hozza nyilvánosságra. Hány hivatalosan közzétett elmosódott képet találtok a neten mondjuk a részecskegyorsítókról?

Miért tűnik úgy, mintha több fényforrás lenne?


A fenti megállapításra a Holdra szállás kritizálói a fényképeket nézve döbbentek rá. Az árnyékok néhol láthatóan nem egyenlő hosszúak, néhol kettős árnyékok sejlenek fel, néhol meg a képeken a Nap árnyékában lévő dolgok is látszódnak, holott azoknak teljesen sötéteknek kellene lenniük.

Forrás: www.live.makemypublication.com
Az árnyékok hosszúságára egyszerű magyarázat a Hold egyenetlen felszíne. A talajon található por, meteoritkráterek tényleg megtévesztően tudnak hatni az árnyak hosszára.

A több fényforrás kérdése viszont már izgalmasabb. Hihetetlen, de a Holdon tényleg több fényforrás lehet, habár mindegyiket a Nap világítja meg. Van tehát a napfény, a Hold fehér talajáról visszatükröződő fény, a különböző reflektív tárgyakról (holdkomp, szkafander) visszaérkező fény és természetesen a földfény (szokatlan a szó maga, de tény, hogy nemcsak a Hold tudja visszatükrözni a Nap fényét. A jövő szerelmes holdkolónia-párjai meg egy gyertyafényes teliföldnél –tényleg van ilyen! J - vacsorázhatnak.)

Szóval ha úgy tűnik, több fényforrás volt, mert az árnyékos részek is tisztán kivehetőek, az teljesen rendben van, merthogy tényleg több fényforrás volt.

Mit keres a „C” betű az egyik kövön?


Az eredeti kép. Forrás: www. armagplanet.com
Tény, hogy az egyik képen látható holdbéli kövön ott virít a C betű.

Azonban ismételten könnyű úgy véleményt mondani, ha nem tudjuk, mi van az ügy hátterében, vagy - ez esetben - mi a kép története:  A „C” – kép (hivatalos nevén: AS16-107-17446) egy utólagosan felnagyított kép. Az eredeti képekről történő felnagyítást pedig ekkor még - digitális fotókidolgozás híján - kézzel, fotólaborban végezték. Az eredeti képen jól láthatóan nincs C. 
A "C" kő. Forrás: www.moonlandinghoax.com

A felnagyítotton pedig van.

Logikusan, a nagyítás közben kellett, hogy történjen valami. A NASA szerint véletlenül hajszál került a képre a nagyítás során. Szóval, bár az ügy tényleg gyanús, van rá összeesküvés elmélet nélküli, emberi magyarázat. (Kár érte, pedig csak egy hajszálon múlt. – Favicc rovat publikáció - április: pipa.)

Hogy élhették túl az asztronauták az utazást, ha többször keresztezték a Van Allen mezőt?


Mi az a Van Allen mező? J

Földünk a lehető legelképesztőbb módokon nyújt menedéket az életnek, ezek egyike a káros kozmikus sugárzástól és a napszéltől megóvó mágneses öv. Bolygónk, mint a legtöbb aktív belsővel rendelkező planéta, láthatatlan erőteret generál, mely eltéríti a káros sugarakat, így azok a mágneses erővonalak mentén halmozódnak fel. (Épp, mint fizika órán a fémreszelék és a mágnes.)

Az erővonalaknak köszönhetően a földfelszín egy tök élhető hely. Az erővonalak határa azonban tombol az eltérített kozmikus részecskékben és ott nagyon nagyon nem szerencsés tartózkodni. Ezt a határt nevezték el a holland származású amerikai tudós, Dr. James Alfred Van Allen után. Ezt az övet (illetve, öveket, mert több réteg is van, de ezt már tényleg hagyjuk) lépték át az asztronauták úton a Hold felé.

Forrás: Wikipédia
Káros átkelni ezeken a töltött részecskékkel teli függönyön?

Természetesen.

Halálos?

Egyáltalán nem, pláne ha annyi idő alatt kelsz át rajta, mint az Apolló-misszió legénysége és megvéd az űrhajód alumínium borítása. Tény, hogy nem egy sátortáborozásra javallott hely, de belehalni nem fogsz, ha átléped.

Persze, attól, hogy a Medvetalp állítja, még nem kell ezt nekünk elhinni. Ugyanakkor maga, Dr. James Van Allen is határozottan cáfolta, hogy az asztronautákra gyakorolt sugárzás túlzottan káros lett volna. Az ő szavára meg illik odafigyelni, mert mégis csak Van Allen a Van Allen öv legnagyobb szakértője. J

A kozmikus sugárnak a fényképezőgépben lévő filmet is szét kellett volna roncsolnia, miért nem tette?



Mert a filmet vastag fémbevonatú fényképezőgép védte bármiféle káros hatástól. Megint, tudományosan van alapja a kérdésnek, tudományosan meg is lehet válaszolni.

A zászló, amit az űrhajósok leraktak láthatóan elmozdul néha. Mi más mozgatná őket, ha nem a szél?


Ismételten egy tény, amivel nem lehet és nem is fogunk vitatkozni: a zászló mozog. 
Ha nincs mozgó levegő, hovatovább nincs semmilyen levegő, akkor miért mozog?

Épp azért, mert nincs semmilyen levegő. J

A zászló egy fordított „L” alakú vékony műanyagtartóra volt ráerősítve, minek után meg ezt a zászlótartót a földbe szúrták - természetesen - a rúd elkezdett remegni. Mivel levegő nincs, a rúd jóval tovább rezgett, mint a Földön tette volna. 

*************************************************

Ennyit tehát azokról az észrevételekről, melyek tudományosan próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy a Holdon miért nem járt (vagy járhatott soha) emberi lény.

Az viszont, hogy miért nem tértünk azóta sem vissza, valamint, mik azok az érvek, ahol a konspirálók különvéleményei rendre megbicsaklanak, ez cikkünk második részének története lesz. :)



András barát


Korábbi írásaink csillagászat, asztrofizika témakörben:

1 megjegyzés:

  1. Engem az zavar hogy miért tartott az út három napig ha a második kozmikus sebesség 11km/sec és a hold mindössze 384400km

    VálaszTörlés