2018. szeptember 29., szombat

Geoléptek 27.: Muflonok nyomában - Kalandozás a Gaja-szurdok mélyén


A Gaja-szurdokot persze nem csak felülről érdemes megnézni, mint ahogyan előző Geoléptek részünkben tettük. Ezúttal leereszkedünk a völgy mélyébe, hogy ott is jól körülnézzünk. Higgyétek el, tényleg érdemes.

Például azért, hogy pacsálhassunk egy keveset a patak vizében. Annak a pataknak a vizében, mely most csak békésen csordogál előttünk, és a képek alapján szinte el sem hinnénk, hogy bizony a völgyben a hidacskák sincsenek mindig biztonságban tőle. Nem is olyan régen ragadott el egyet, egy dühödt áradását követően.

A patak vízhozama régebben nagyobb volt, mivel a hegyekben folytatott bányászati tevékenység során a karsztvizeket kiemelték a patakba. És bár lehet, hogy manapság kevesebb a víz a patakban, de a bányászati tevékenység leállítása egyben több, elapadt forrás újraéledését is jelentette. A tiszta vízben ma ritka és védett halfajok is élnek, van egy tavacska, ami kiváló pihenőhely is egyben.

Említést érdemel még a környék geológiája, barlangokat, forrásokat is találunk a szurdok mentén. És természetesen geoládákat. Jó szórakozást mai filmünkhöz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése