2016. április 28., csütörtök

TeSzedd! Ismét hadat üzen Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma


Ismét lehet szemetet szedni - mármint azt sajnos mindig lehetne szedni, de most a TeSzedd! mozgalom eseményére gondolok, mely a rövid ünnepi hétvége ellenére idén már négynapos lesz.

Tankötelességi korba lép idén a TeSzedd! mozgalom, a hatéves évfordulót már négynapos szemétszedési akcióval fogják ünnepelni. Ez az a dolog, amikor önkéntesek - baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok, diákok - kitakarítják az országot. Mára odáig jutott az ügy, hogy a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ez az ország legnagyobb önkéntes mozgalma.


Hazánk ezzel az eseménnyel csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (azaz a "Tisztítsuk meg Európát!") nemzetközi szemétszedési akcióhoz, melyben - a tájékoztatás szerint - évek óta a magyar önkéntesek a legaktívabbak. Tavaly Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét az összeurópai kezdeményezésben.

Ez így jól hangzik, de ha megfordítjuk kicsit a hírt, egy picit talán árnyaltabbá válik a dolog. Ismerve a nyugati, szemeteléshez való viszonyulást, az, hogy mi adtuk a legtöbb helyszínt, jelentheti azt is, hogy nálunk sokkal több a lehetőség is, s ez talán nem ad okot olyan nagy büszkeségre. Az viszont igen, hogy van szándék, és tevőleges akarat ezen kupacok megszüntetésére.

Az idei négynapos esemény április 28. és május 1. között kerül megrendezésre, április 18-án éjfélig lehetett regisztrálni a www.teszedd.hu oldalon, ahol további információkat is találni az akcióval kapcsolatosan. A koordinátorok most is létrehozhattak nyílt és zárt találkozási pontokat, az előbbiekhez bárki csatlakozhat, utóbbiak esetében a koordinátor csak a saját önkéntes csapatával szedi a szemetet.


A tisztogatáshoz szükséges eszközöket, zsákokat és védőkesztyűket a hulladékgazdálkodási igazgatóság biztosítja, s ők gondoskodnak a szeméttel megtöltött zsákok elszállításáról és ártalmatlanításáról is.

Én is elhatározásra jutottam, igaz, ez megtörtént tavaly is, aztán mégsem lett semmi a dologból. Pár héttel ezelőtt találtam rá a Hulladékvadász oldalra, melynek éppen az a profilja, hogy ha te jártadban-keltedben szeméthegybe botlasz, akkor jelented nekik, ők felveszik a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal, és remélhetőleg rendeződik a probléma. Legközelebb mindenesetre tesztelni fogom.

A látvány, melyet sosem fogok tudni sem megszokni, sem megérteni...

Bízom ugyanis abban, hogy a legutóbb, február végén látott szeméthegyem már rég csak emlék a dunaújvárosi Duna parton. Ha mégsem, akkor ezúton ajánlanám a tisztelt újvárosiak figyelmébe. Az Üdülő sorról tér le egy kis út a ligetes part irányába, ezen vezet a piros, vagy a piros plusz turistajelzés, ez igazából lényegtelen is. Csak néhány métert kell megtennünk, és közvetlenül az út mellett, egy fa tövében lehetett találni egy hatalmas szeméthegyet.

Miközben fotóztam, és videóztam, egy szemből érkező idős pár megjegyezte, hogy akkor kellett volna, mikor a szemét tulajdonosa kihozta a szemetet. Hát igen, akkor lenne bizonyíték...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése