2015. október 1., csütörtök

Vissza a századfordulóra: Így fog kinézni a Budai Vár


Nagy változások előtt áll a Budai Vár, látványterveken mutatták be, hogyan is fog kinézni, ha elkészül.

Igazság szerint nem tudom, hogyan reagáljak arra a tegnapi hírre, miszerint bemutatták a Budai Vár egyes elemeinek visszaépítéséről szóló terveket. Mert egyrészről valóságos kis csoda, egy ékszerdoboz lesz, ha elkészül - ki tudja, ősszel egyszer majd a vár nyugati oldalán is lehet majd borfesztiválozni, ugyanakkor...

Szóval ha valaki lemaradt volna róla, a hír dióhéjban a következő. Szerdán a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének ülésén bemutatták a Csikós-udvar és környezetének rekonstrukciós látványtervét. A Vár Tabán felőli, nyugati részéről beszélünk, ahol az elmúlt években leginkább mélygarázst építettek, vagy épp nem építettek, aztán talán mégis. Az idei borfesztivál idején teljesen el is volt kerítve az a korábbi terasz, ahonnan a mélységbe lehetett letekinteni. Oda, ahol számomra mindig is rejtély volt, hogy mi is van ott, pedig volt egy olyan időszak, amikor igen sűrűn fordultam meg az Országos Széchényi Könyvtárban. Most tehát már tudom, hogy a Csikós-udvar.

(Fotók: MTI, Közti Zrt)

Mi fog most - pontosabban a következő - években épülni? Lovarda, a hozzátartozó istállók, az egykori Főőrségi épület, s az ezeket összekötő Stöckl-lépcső, valamint a lovarda mögötti feljáró. A koncepció bemutatása során Potzner Ferenc építész elmondta, hogy a Vár nyugati falszorosának külső felén 1899-ben épült fel a Palota lovardája, s tíz évvel később fölötte, a Hunyadi-udvar peremén a Főőrségi épület. S ekkor már állt a két udvart összekötő lépcső és rámpa is.

Mindkét épület találatot kapott az 1944-45-ös ostrom során, könnyebben helyre is lehetett volna állítani őket, mint a Sándor-palotát - a Főőrségi épületben a hetvenes évek elejéig még irodák is működtek -, azonban mégis a bontás mellett döntöttek. "Az építész szerint az ostrom után a középkori erőd helyreállítása kapott prioritást, így azonban a Csikós-udvar elvesztette közlekedési kapcsolatait a palotával. A rekonstrukció fontos eleme ezért, hogy a Vár a Tabán felől is könnyen és akadálymentesen megközelíthetővé váljon" - írja az MTI.

A régi-új épületeket eredeti helyükön, a Hauszmann Alajos által készített tervek alapján fogják felhúzni, s új funkciókat is próbálnak nekik keríteni. A lovarda például rendezvénytérként is működhet, bálokkal, művészeti vásárokkal, a Főőrségi épületben pedig az újjáalakuló palotaőrségen túl kiállító és vendéglátóhelyek kapnak majd helyet.

A beruházás során az Ybl-féle támfalat is megerősítik, s Karakas pasa tornyát is is felújítják és funkcióval látják el. Tehát ha mindez megvalósul, valóban egy ékszerdoboz lesz a Vár.

Ha a projektet annak fényében tekintem, hogy ebből a pénzből UEFA sokcsillagos stadionokat is építhetnének, akkor egyértelműen támogatom a terveket. A gondom csak azzal van, hogy a focistadionok is bontódnak, és újraépülnek. Tudom, demagóg leszek, de legyenek bármilyen szépek a várbéli tervek, amíg az egészségügy, oktatás és még egy sor dolog nincsen rendbe téve, amíg azon kell izgulni, lesz-e egyáltalán tíz-húsz év múlva orvos, mentős, aki ellát, ha baj van, addig a Főőrség, a lovarda, a lépcső csak úri huncutságoknak fognak tűnni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése