2018. augusztus 22., szerda

Geoléptek 25.: Haláltúra a Pilisben - Döme halála


Geoládakeresgélő sorozatunk aktuális részében egy szörnyű, véres tragédia helyszínére látogatunk, s ezzel zárjuk a pilisi haláltúrás epizód részeit. Lesz persze egy kis ládikó is, mely a maga nemében meglepetést is okozott nekem. 


Elérkeztünk pilisi haláltúránk utolsó állomásához, ebből a részből végre kiderül, mi is az a Döme halála, illetve, hogy ki is volt az a Döme. A helyszínt a térképen is ezen a néven találjuk, tényleg haláleset történt a Pilis hegy tövében, s erre egy kereszt emlékeztet az erdőben, a Két-Bükkfa-nyereg felé vezető erdei út mellett. És hogy a tragédia még nagyobb legyen, a halálesetet közvetve egy újabb tragikus haláleset is követett, évekkel később.

A Mária-padtól indulva nem is kell sokat gyalogolnunk, hogy elérjük a helyszínt, közben az egykori római úton haladunk, a térkép a zöld jelzésű turistautat tényleg Római útként nevezi, s az valóban egy több száz éves nyomvonal, hiszen ténylegesen a rómaiak építették. A céljuk az volt, hogy a Pilisen keresztül lerövidítsék a Duna mentén kanyargó, Esztergom és Aquincum közti utat. Vannak helyszínek, ahol a mai napig fellelhetőek az eredeti út maradványai, erről a Turista Magazin cikkében lehet bővebben is olvasni. Célirányosan emiatt még sosem jártam a helyszínen, de egyszer talán nem csak geoládák miatt fogok arra koslatni, s akkor én is megkeresem ezeket a maradványokat.

Most azonban tényleg csak Döme rejtélyével kell beérnetek, meg kaptok még néhány tippet, hogy ha erre jártok, merre érdemes még folytatni a túrát. Például Dobogókőre, de az földrajzi értelemben már egy másik hegység, a Visegrádi-hegység része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése