2016. február 3., szerda

Megmutatjuk, amit a medvejóslásról megtudtunk


Ugyan kicsit csúszásban vagyunk a témával, de tegnap úgyis minden a macikról, s az ő jóslatukról szólt, úgyhogy kihasználva a fokozott érdeklődést, mi Balázs napján vesszük elő a medvéket. És egyben üdvözöljük a Balázsokat is!

Február másodika gyertyaszentelő Boldogasszony napja, ekkor katolikus falvakban szokás volt gyertyát szenteltetni. És szokás ilyenkor a medve tevékenykedéséből megállapítani, hogy milyen idő várható az elkövetkező időszakban. A maci, meg az árnyéka: ha meglátja, akkor visszamegy aludni még 40 napig, mert vissza fog térni még a hideg. Ha nincs nap, nincs árnyék és hideg van, akkor már hamarosan érkezik a tavasz.

Bennetek még nem merült fel, hogy honnan a bánatból eredhet ez a szokás? Mert február másodikán cseszegethető medvét meglehetősen ritkán lehet találni, tehát indokolatlanul elterjedtnek érzem napjainkban ezt az időjóslási formát. A kérdés nem maradhatott válasz nélkül, szóval hirtelen felindulásból kisebb nyomozásba kezdtem.
A fotókon Tibor, a Fővárosi Állat- és Növénykert kamcsatkai barna medvéje látható
(MTI, Kovács Attila)

Állítólag ezt az egészet Jókainak köszönhetjük. Legalábbis a Maci Bolt nevű oldal írása szerint a szálak hozzá köthetőek. A szokás gyökerei Erdélybe vezetnek - ez persze érthető, az Alföldön elenyészőnek mondható a télre elvackolt medvék száma. Ezen túlmenően azonban "sokak szerint a nagy mesemondó fantáziájában született meg az időjós medve máig élő alakja" - olvasható a cikkben.

Idéznek is Az új földesúr című regényből, igazolandó az állítást. "Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába,..." satöbbi, satöbbi. Ha kemény hideg van, akkor már nem megy vissza, mert tudja, hogy közel a tavasz.

Az írás szerint már a XIX. században vizsgálták, hogy mi igaz ebből a mackós szóbeszédből. A XVII. században úgy tartották, hogy "ha gyertyaszentelőkor megcsordul az eresz, még visszajön a tél". Ha tehát meleg, jó idő volt, az rosszat jelentett. Hogy Jókai honnan vette a medvéket, azt nem lehet tudni. De ha valaki tudja, írja meg nekünk is.

Nem mellékesen meg, amilyen idő tegnap a Városligetben volt, medve legyen a talpán, aki jóslásba mer bocsátkozni. Hol sütött, hol nem sütött. A jelek szerint itt van már a tavasz, vagy tavasz helyett valami egészen más, amit végre talán fel kéne ismernie az emberiségnek.

Beütöttem az MTI szabadon felhasználható tartalmainak keresőjébe a "felmelegedés" szót, s az alábbi találatokat kaptam.


  • A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában (01. 05.)
  • A Párizsban aláírt klímamegállapodás lesz a holland EU-elnökség célkeresztjében (01. 14.)
  • Stephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség (01. 19.)
  • Éghajlatkutató: nem egyértelmű, hogy az emberi tevékenység következménye az óceánok felmelegedése (01. 20.)
  • Az elmúlt évek globális melegrekordjai az emberi tevékenység következményei (01. 25.)
  • A korábbi kutatások alábecsülték a globális felmelegedés hatását az óceánokra (01. 26.)
  • Az utóbbi 30 év nyarai lehettek a legforróbbak az elmúlt két évezredben (01. 29.)

És ezek csak a címek voltak. Összegezve, tök jó, meg aranyos ez a macival való jóslás, de olyan szinten szétverjük a bolygónk klímáját, hogy én a medvék helyében kikérném magamnak, hogy ezek után azt lessük, hogy aludni mennek-e, vagy sem. Ráadásul nem is igazán alszanak ők télen, inkább csak pihenőt tartanak. Sokszor fel is ébrednek, ilyenkor kijönnek vackaikból és szétnéznek, hogy találnak-e valami élelmet. Mivel a medvék táplálékának nagyobbik része növényi eredetű, s abból ilyentájt hiány van, a bundás emlős a téli szabadságolással oldja meg ezt a problémát. Erről egyébként bővebben itt lehet olvasni.

Szóval inkább hagyjuk a macikat, ha időjóslásról van szó. És akkor a levelibékákat még meg sem említettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése