2016. február 22., hétfő

Mit kell tudni a mai napról? Egy mókás elhallás története

 
Hallottátok-e már, milyen nap van ma, azon túl, hogy hétfő? Hát Üszögös Szent Péter napja!

A diszlexia, meg a diszgráfia, azon túl, hogy nem szerencsés probléma, néha kimondottan vicces jeleneteket tud szülni. Olvastam én már promófotózást pornófotózásnak, ami persze nem jelenti azt, hogy az említett problémák valamelyikével küzdenék - legalábbis remélem. Ami február 22-ével kapcsolatban történt, azonban tényleg megmosolyogtató.

Hó elején, mikor azután keresgéltem, hogy miért is pont a medvéhez kapcsolódóan vannak időjárás-előrejelzési szokásaink, bukkantam rá február 22-e számomra eddig ismeretlen elnevezésére és néphagyományára.
Középkori Szent Péter ábrázolás. A nyitóképen
Antonio de Bellis: Szent Péter és az angyal című festménye látható
(Képek forrása: Wikipédia)

A keresztény egyházak február 22-én ünneplik Szent Péter apostol székfoglalását, ezzel emlékezvén arra, hogy a római egyház első pápáját ezen a napon választották püspökké, Antiochiában. Megünnepelték korábban a római székfoglalást is, ez január 18-ára esett, ám XXIII. János pápa a két ünnepet összevonta február 22-ére.

A néphagyomány szerint ma mindenki azonnal dobjon el mindent, ugyanis a mai szerencsétlen nap, ezért ezen a napon semmilyen munkát az emberek nem végeztek. Nem szabad szántani, sem vetni, mert üszkös lesz a gabona - Turán legalábbis ezt tartották, de lisztbe, meg tyúkhoz se nagyon volt javallt nyúlkálni február 22-én.

De miért üszögös ez a szerencsétlen Szent Péter? - tehetjük fel a teljesen jogos kérdést. Csefkó Gyula egy, a Magyar Nyelv nevű folyóiratban megjelent írása szerint a nap egyházi nevét, a "cathedra Sancti Petri"-t a középkorban "Szent Pétör ü székössége" formában ültették át a magyar nyelvre. Az egyszerű nép fiai ezt "Szent Péter üszögössége" formában hagyományozták tovább, s ebből alakult ki végül az "Üszögös Szent Péter" alak.

Nem véletlen hát, hogy az amúgy parazsat jelentő szó kapcsán csupa negatív népi megfigyelés társult február 22-éhez. "Így később a naphoz számos, a búzamag tisztaságát biztosító munkatilalom és egyéb szokás kapcsolódott. Például gabonamagvakat vittek be ezen a napon a feszület és az örökmécses alá a szobába, hogy ne legyen üszkös a gabona" - olvasható például a nyest.hu cikkében.

Innen egyébként az is kiderül, hogy egy, a tűzhöz hasonló gyorsasággal terjedő gyomnövényt például üszögös konkolynak neveztek. Ez egy olyan növény, ami nagyon hasonlít a termesztett gabonafélékhez, s gyomnövényként is a gabona között kel ki. De üszöggombák is léteznek, mint például a kukoricaüszög, vagy a búza-porüszög, melyek a növényen élősködnek.

Egyébként bizakodhatunk, mert azt is mondják, hogy amilyen idő lesz a mai napon, olyan lesz József napján is. József pedig - Sándorral és Benedekkel egyetemben - ugye meleget szokott hozni, szóval ha márciusban nem lesz meleg, akkor Szent Péternél is panaszkodhatunk.

Ennyit hát a néphagyományokról. Azért biztos, ami biztos, ma inkább ne dolgozzon senki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése