2016. szeptember 7., szerda

Teljesült egy álom: Sör folyik a szökőkútból Szlovéniában!


Bombasztikus hírre bukkantunk, és az is biztos, hogy a sörkedvelők máris azt keresik a térképen, merre is található Zalec városa. A település vezetése ugyanis nagyot lépett: megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat!

A projekt azért még messze van a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ingyen sörre vonatkozó projektjétől, és a polgármester leírása szerint klasszikus szökőkútnak sem tekinthetjük a létesítményt, de a papír legalább mindent elbír. "Nem ingyen sörről van szó, amelyből kényük kedvükre fogyaszthatnak az idelátogatók" - nyilatkozta Zalec polgármestere, Janko Kos.

Hat euró leszurkolása után kaphatunk egy mikrochippel ellátott poharat, s ebbe öt különböző csapból csapolhatunk egy-egy deci sört. Tehát hat euróért, cirka 1800 forintért kapunk fél liter sört. Ki-ki döntse el, megéri-e neki ez a biznisz, a sör fajtájáról, minőségéről nem szólnak a hírek.

Így nézett ki a látványterveken

Kicsit tovább kutakodtunk hát, és erre is megleltük a választ. A szeptember 6-án átadott kúton nyolc csap van, de ebből csak öt működik jelenleg. Elég különleges összeállítással találkozhatunk, hisz csapolhatunk barna sört, mézes sört, sötét lagert, vagy épp IPA-t kisebb-nagyobb, híres-neves szlovén sörfőzdéktől. Az egyik például 2004-ben éppen Magyarországon nyert egy kis főzdés nemzetközi díjat. A sörfajtákról további részleteket itt találhattok.

És ilyen lett a valóságban. A képen Janko Kos, polgármester látható
(Forrás: siol.net)
A létesítmény ötletét a komlóültetvényeiről ismert település helyi vállalkozói vetették fel, hogy az új látványosság fellendítse a turizmust. A polgármesteri értékelés szerint a külföldi látogatók érdeklődése hihetetlenül nagy, s úgy véli, a jövőben özönleni fognak az Európában egyedülálló látványossághoz. A jelszó pedig: "nem az a cél, hogy az emberek berúgjanak, a kulturált sörfogyasztást szeretnénk népszerűsíteni".

A projekt anyagi oldaláról annyi ismert, hogy az önkormányzat 170 ezer eurót (52,8 millió forintot) fordított rá, míg magánadományokból 180 ezret (57,7 millió forintot) gyűjtöttek. 95 vállalat és 58 magánszemély támogatta a terveket - a polgármester szerint soha nem volt még ekkora támogatottsága egyetlen projektnek sem a városban. Egyedül a képviselőtestület egyes tagjai ellenezték a projektet, mondván, hogy a városvezető csak elherdálja a pénzeket. Megpróbálták leszavazni, de nem jártak sikerrel. S lőn sörszökőkút!

Komlómúzeum belülről. Ne csak inni menjünk Zalecba!
Zalec amúgy az ország közepén található, mind földrajzilag, mind a komlótermelést tekintve is. A komló olyannyira fontos szerepet játszik a környék életében, hogy még a városka címerében is megtaláljuk. És hogy még egy ennél is meglepőbb információval szolgáljunk: apró szomszédunk a világ komlótermelésében az ötödik helyen áll. Az sem véletlen, hogy egy, a komlótermeléssel kapcsolatos múzeumot is találhatunk az ötezres kis városkában.

Egy biztos, a településmarketinghez elég jól értenek, aztán majd idővel az is kiderül, hogy a sörszökőkút meghozta-e a várt eredményeket. Képeket, videókat az átadóról bővebben itt találtok. És tudjátok, mindig fogyasszátok mértékkel a sört! András barátom, ez neked is szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése