2015. október 31., szombat

A Fekete Lovag: Egy idegen műhold a fejünk felett




Idén Halloweenre egy kis különlegességgel szeretnénk kedveskedni olvasótáborunknak. A nyugati világban ugyanis ez az az időszak, amikor fityiszt mutatunk azoknak a dolgoknak, amitől félünk és tehetjük mindezt úgy, hogy közben nagyon is komolyan vesszük őket. A Medvetalp csillagászati szerkesztősége, pedig mi más témát is találhatna ilyenkorra, mint annak az idegen műholdnak a bemutatását, mely mindössze párezer kilométerre lebeg a fejünk felett. És aminek eredetéről senki sem tud.

Szakítanunk kell a hagyományokkal.

A Medvetalp ugyanis, hol viccesen, hol komolyan, de mindig - egy ki nem mondott szabályt követve - kétségbevonhatatlan tényekre alapozva jelentette meg bejegyzéseit, lett légyen az a tény egy megbízható újság, vagy személyes értesülés. A Fekete Lovag műhold viszont igencsak próbára fogja tenni ez irányú szemléletünket, itt ugyanis egyszerre keveredik az összeesküvés-elmélet a tudománnyal. Szóval, UFO-hívők, csak figyelem!

Forrás: www.acient-code.com


Mi az a Fekete Lovag műhold?


Az 1960-as években járunk, amikor is a hidegháború és az űrverseny még javában tombol. Ekkor észlelik mind az amerikaiak, mind a szovjetek először, hogy kering valami a Föld körüli pályán, mely azonban egyik nemzethez sem tartozik. A szovjeteknek, nem ez az első megmagyarázhatatlan rejtélyük. Az első műhold fellövése után (1957) ugyanis a tudósok szerint valami „árnyékolta” a Szputnyik-1-et, ami pedig lehetetlennek tűnt. Valami tehát van odakinn, aminek létezését megfigyeltük, de nem tudjuk hová tartozik.

Az eset talán szépen el is felejtődött volna, ha 1998-ban nem indul útjára az STS-88 misszió, vagyis az első űrsikló küldetés a Nemzetközi Űrállomásra. Ekkor ugyanis olyan képek készültek, amit a szakértők nem tudtak megmagyarázni. Olyan tárgy lebegett a Föld körüli pályán, amit nem lehetett egyértelműen azonosítani és ez bizony elég volt az UFO-hívőknek hogy mélyebbre ássanak.


A Fekete Lovag története


Kiderült ugyanis, hogy 1960-ban nem az első olyan furcsa esetet regisztrálták, ami összefüggésben állhat a műholddal. A korai 1950-es években, még mielőtt a Szputnyik-1-et felküldték volna, több kisebb újság (St. Louis Post Dispatch, San Francisco Examiner) olyan cikkeket közölt melyekben az akkoriban igencsak aktív UFO-kutató, Donald Keyhoe azt nyilatkozta, hogy az USA légiereje két szatellitet is észlelt a Föld körüli pályán. (Figyelem, 1954 végén járunk, a Szputnyikot még három évig nem lövik föl!)

Nicola Tesla-Forrás: www.wikipedia.org
Még korábbra visszamenve, 1899-ben Nikola Tesla, a briliáns szerb-horvát feltaláló, miközben a rádióval kísérletezett, már állítólag olyan jeleket fogott, amik semmiképpen nem lehetnek természetes eredetűek. Egy újságíró ismerősének írt levélben azt állította: a jelfogó nem foghatott mást, „csak egy másik világ üzeneteit”.
 
Kicsivel később, az 1920-as években rádióamatőrök ismételten fogtak hasonló jeleket, mint Tesla húsz évvel korábban. Akkoriban még próbálták más módon megmagyarázni ezeket az eseményeket, ám mikor Duncan Lunan 1973-ban kutatásai során belebotlott ezekbe a század eleji eseményekbe, rögtön a nagy képbe illesztette ezeket az információkat. Miközben a fogadott jeleket vizsgálta és dekódolta, megállapította, hogy a jelek az Ökörhajcsár csillagképből érkeznek, melyeket egy, a Hold közelében lévő ismeretlen műszaki szonda továbbít a Föld felé, folyamatosan már 13000 éve!

Első látásra minden egyértelműnek tűnik. Több információ is utal a műholdra, néhol még jóval azelőttről, hogy az emberiség egyáltalán kilőtte volna az elsőt. Az STS-88 képei megcáfolhatatlanok és vitathatatlanul eredetiek. És ha még mindez nem is lenne elég: Gordon Cooper asztronauta, aki a Mercury program keretein belül végzett kutatásokat az űrben, szilárdan állította, hogy zöld fényeket látott, melyek a Fekete Lovag műholdból érkeztek.

Forrás: www.missiongalactic.worldpress.com
Van háttértörténet, kétségbevonhatatlan fotó és egy űrhajós tanú. 

Ennyi adatból egy egész éjszakát végigvezetett, adrenalinfüggő német kamionsofőr is tud egy valamire való összeesküvés-elméletet gyártani, nemhogy egy UFO-kutató.

Megvan a Halloween-i feeling? :)

 Jó! Akkor most nézzük, mit válaszol minderre a tudomány!


A tudományos magyarázat


Tudományos szempontból a cáfolatot két dolog nehezíti. Az egyik, hogy bár a műhold hívei lelkesen igyekeznek, a történet nem áll össze. Az emberiség történelméből találomra kiválogatott részletekkel találkozhatunk csupán, melyek úgy vannak bemutatva, hogy azok a végeredményt bizonyítsák. A másik, ami mindennemű cáfolatot megnehezít, hogy minden igaz UFO- és Fekete Lovag hívő úgy viselkedik, mint a hasonló nevű karakter a Gyalog galopp című filmben: lehetetlen őket le- és meggyőzni. :)

(Tudjátok: „El az útból derék ellenlábasom! -Emiatt a karcolás miatt? -Karcolááás? Lecsaptam a karod! -Ááá, dehogy! -Akkor az ott micsoda? -Már úgy is ócska volt...”) 

Lássuk tehát, mi a tudomány válasza ezekre az eseményekre!

Vitathatatlan tény, hogy Nikola Tesla jeleket fogott, amiket ő - és ehhez sem fér kétség - az űrből érkezőnek hitt. Amit azonban Tesla akkor nem tudott, nagyon sok természetes képződmény bocsát ki rádiójeleket. Ebben a videóban például az űrbéli pulzárok hangját mutatják be, melyeket először azért sikerült azonosítani, mert rádiójelet sugároztak ki magukból. (Ha pedig ez így van, Teslát, bár mi a világ egyik legnagyobb feltalálójaként ünnepeljük, csillagászként is a toppon van: 67 évvel azelőtt fedezte fel a pulzárokat, mint a 20. századi csillagászok.)


Hasonlóképpen a pulzárokkal azt is meg lehet tudományosan magyarázni, mit fogtak az 1920 as években a rádióamatőrök.

„Rendben.” Mondhatnátok. „De, akkor mégis mit dekódolt Duncan Lunan, aki miatt egyáltalán tudjuk, hogy merről és mióta sugároz a Fekete Lovag műhold?”

Duncan Lunan állítása szerint valóban értelmezte ezeket az információkat és ezzel világhírűvé lett. Most pedig a Medvetalpra annyira nem jellemző rosszmájúsággal (de, egy kicsit azért mégis jellemző ránk) hozzátehetnénk: ami hírnevet ő nagyon szépen köszöni, ugyanis ő nem csillagász, se nem tudós, hanem sci-fi könyvek szerzője. Szóval a hirtelen jött népszerűsége nagyon is jót tett a könyveladásainak. :)

„Jó-jó! És a két nagyhatalom által észlelt műholdak, melyek egyikőjükhöz sem tartoznak?”

Ez valóban érdekes felvetés, de ezt talán nem is egy csillagász, hanem egy történész tudná jól megmagyarázni. Ugyanis ne feledjük: a Hidegháború talán legmelegebb szakaszában járunk és küszöbön, vagy pedig már folyamatban van a kubai rakétaválság. Nyilván senkinek nem érdeke tovább szítani a kedélyeket azzal, hogy: „Amúgy van egy extra műholdunk, ami épp titeket figyel!” Egyszerűbb azt mondani: „Jé, hát ez meg hogy került oda?!”
Forrás: www.comicsalliance.com

„Oké, de a képek?” – hiába, ma én vagyok az ördög ügyvédje. :) - „Azok valódiak! Azon bizony látszik valami!” 

Így van, csak azért vonakodunk beismerni, hogy a képen lévő objektum a Fekete Lovag műhold, mert akkor meg a DC Comics rajongók esnek nekünk azzal, hogy „hé! az Superman fekete pizsamája!”. 

Valójában a legtöbb szakértő szerint a képeken látható dolog valószínűleg egy hőszigetelő thermo-pokróc, ami az egyik űrhajóról véletlenül került az űrbe. Szerintetek mi a valószínűbb, egy idegen műhold, vagy hogy az emberek szemetelnek?

Gordon Cooper Forrás: www.space.com
„De még ha mindez igaz is lenne, akkor is van egy szemtanú. Gordon Cooper kint járt az űrben és ő látta!” 

És ez így is van.  Cooper egyértelműen azt állítja, hogy látta. Ahogy látta 1951-ben is, miközben Nyugat-Németország fölött repült, hogy UFO van a közelében. Hasonlóképp, 1957-ben is jelentett egy repülő csészealjat. Ugyanakkor társai, akikkel együtt repült, ritkán állítottak hasonlót. Szóval, nem megcáfolva Gordon Cooper szakértelmét, az lett volna a csoda, ha NEM látta volna a Fekete Lovagot az űrben lebegni. :)

Összefoglalva tehát: a Fekete Lovag műhold  története igencsak jól illeszkedik a többi hasonló UFO összeesküvés-elméletbe. Nagyon ügyesen van felépítve a történet, és egyértelmű cáfolatot nehéz találni. Ugyanakkor több más, valószínűbb magyarázat is lehetséges, melyeket a szkeptikusok és az UFO-hívők még korántsem véget érő vitájukban fognak hangoztatni.

Boldog Halloweent! :)


András barát


További írásaink csillagászat, asztrofizika témakörben:


2 megjegyzés:

  1. Atyaég, te milyen egy korlátolt agyú hülye fasz vagy... Eleve az az alapvetésed, hogy ez nem lehet, meg az nem lehet és birkamód zabálod a "hivatalos állásfoglalásokat" és egy olyan Gordon Coopert fikázol, akinek semmilyen értelemben nem érsz a lába nyomába te kis szerencsétlen. Attól, hogy léteznek kvazárok, máris kizárt, hogy értelmes jeleket fogtak, te nagyon hülye? Meg ez a baromság, hogy egyik nagyhatalom a másikkal elől akarta eltitkolni a műholdját... Jóember, árgus szemekkel vizsgálták egymást, pontosan tudták, hogy mikor és mit lőnek fel az űrbe. Olvass már utána korabeli újságcikkeknek, a hatvanas években tényként kezelték az idegen szatellit meglétét. Ami persze egy termikus pajzs darabja volt egy űrrepülőgépről - és ugrott egyet az időben... :D Nagyon nagy, amikor néhány szkeptikus ab ovo értelmesnek hiszi magát csak mert szkeptikus és közben annyira egy fos gondolkodású fasz, hogy az már fáj...

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Névtelen! :)

    Hol is kezdjem... Gordon Coopert nem volt szándékomban fikázni, ezért is írtam, hogy "nem megcáfolva szakértelmét". Mindössze annyira próbáltam rávilágítani, hogy az ufo észlelés\levegőben eltöltött idő rátája hangyányit meghaladja a többi űrhajósét. Asztronautákat azert sem fikázok, mert generációjuk: Armstrong, Aldrin, Lovell, sőt még Cooper is, vitathatatlanul az emberiség felfedezőinek krémjét alkotják IMHO. Épp ezért értem meg teljesen ha személyes hősödül Coopert választottad, Névtelen úr, akinek, tény és való, nem érek a nyomába. Ámbátor, amennyiben nem te vagy Farkas Berci, gyanítom nem, akkor te sem érsz példaképed nyomába. Ha a Névtelen megnevezés Farkas Bercit takarná akkor Szia, Berci! Great fan! :)

    Kvazárok is léteznek, édes, pici aranybogaram, de én (hegyezd füled) PULZÁRRÓL írtam. Eltekintve pár kocacsillagász véleményétől a kettő nagyon nem ugyanaz. Erről a témáról majd születni fog egy bejegyzés, Ígérem, csak ez a fránya idő...

    Termikus pajzsról sem írtam. :) Eltelt némi idő, míg rájöttem, te bizony a hőszigetelő pokrócra gondolhatsz. A pokrócot viszont a műholdról készült képekkel kapcsolatban említettem, amik jóóóóval a Szovjetunió felbomlása után keletkeztek, ergo szó sincs képzavarról. :)

    Lényeg a fő: Szerintem itt egy félreértés áldozatai vagyunk. A bejegyzést a következőképpen formáltam meg: Az első rész szól a téma iránt érdeklődőknek, ufo hívőknek, izgalmora vágyó blogolvasóinknak. A második rész, "a tudomány válasza" mondat után, a keményebb, tudományos tényeket tartalmazza a tudomány iránt érdeklődőknek, a nem elvakult ufo hívőknek, tehát, olvasóink értelmesebb táborának. Sajnalom, Névtelen, az utóbbi kategóriák egyikébe sem illesz bele. (Ez a szabály, nem én találtam ki.)

    Meg kellett volna álnodva cikk első része után, mert különben úgy jársz mint az egyszeri kilencéves midőn csinos hölgyet lát: Fel kell nőnöd, hogy élvezd. ;)

    További jó olvasást!

    András barát

    VálaszTörlés