2015. március 18., szerda

A Vértestől Kínáig - Három kicsi, meg egy pici




Három kishír, meg egy még kisebb, ebből nem lesz napi gyakorlat, csak most mégis. Mindig öröm, ha az Országos Kéktúra vonalán valami fejlesztést hajtanak végre – bár a legjobb hír mégiscsak az lesz, ha egyszer végigérünk rajta. De előtte még pénteken napfogyatkozás lesz; lehetőleg senki se vakuljon meg, mert még elég kevés az olvasónk.


Frissül a vértesi Kéktúra




Információs tábla a Vértesben, még 2014 őszéről
A Vértesi Erdő Zrt. a kezelésében lévő területeken felújította az Országos Kéktúra útvonalának jelzéseit; az MTI közleménye szerint Komárom-Esztergom és Fejér megyében mintegy öt és fél kilométer hosszan. Ami, valljuk be, nem egy nagy mennyiség, hiszen az OKT füzet adatai alapján a Vértesben futó szakasz mintegy 50 kilométerre tehető. De álljunk pozitívan a számokhoz, lehet, hogy csak ekkora rész igényelt sürgős beavatkozást. Amúgy azt magunk is igazolhatjuk, hogy amerre eddig a Vértesben jártunk, nem tapasztaltunk különösebb problémát a jelzések felfestésében.


Az erdőgazdaság a festegetésen felül új pihenőket is létesített Csókakőnél, Gánton, Vitányvárnál és a csáki várromnál, valamint hét továbbit felújítottak, ahogyan kicsinosították Szarvaskút és Mátyáskút forrásait, valamint a Béla- és a Szép Ilonka forrást. A társaság 44 millió forintot fordított az érintett Kéktúra szakasz létesítményeire. Az összeget teljes egészében uniós pályázaton nyerték el egy konzorcium tagjaként, amelyben részt vesz a Magyar Természetjáró Szövetség, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Vízivárosi Lakótelepi Sport Egyesület. Az Országos Kéktúra máshol is szépül, 2014-ben sok helyen korrigálták a nyomvonalakat, tehát még az egy-két éves térképünknek sem szabad hinni jelenleg.


Napfogyatkozás: Súlyos következményei lehetnek egy szelfinek



Péntek délelőtt hazánkban is megtekinthető részleges napfogyatkozásra kerül sor. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Akinek szerencséje volt, és látta az 1999-es teljes napfogyatkozást, az tudja, hogy akkor sem sötétült el teljesen az égbolt, s most ennél is világosabb marad.

Brit optikusok figyelmeztetése szerint okostelefonon, vagy fényképezőgép lencséjén keresztül sem érdemes a napba nézni, mert megvakulhatunk. „Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba” – áll a The Daily Telegraph online kiadásában.

A jelenség megfigyeléséhez speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A HVG cikke szerint aki későn ébred, annak már nem igen marad mivel nézni – legalábbis biztonságosan. „»Elfogyott« jelzés szerepel a legnagyobb és szakmai körökben legelismertebb csillagászati és távcsöves szaküzletek webshopjaiban a napfogyatkozást néző szemüvegek mellett” – kezdik írásukat, melyben nem sok jóval bíztatnak.

Pénteken a Tudományos Akadémia is várja az érdeklődőket: 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szerveznek, amennyiben az időjárás kedvező lesz a jelenség megfigyelésére. „A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre” – írja közleményében az MTA. Ez a rendezvény nyílt, de a székházban is rendeznek programot. Ez utóbbit minden körülmények közt megtartják; ingyenesek lesznek, viszont regisztrálni kell.



Sarki fény Salgótarján felett (Fotó: MTI, Komka Péter)

Cipőcsodák Kínában

 

Kecskebőrből készített, eredeti állapotukban állati inakkal összevarrt ezernégyszáz éves, Tang-korabeli cipőket újítanak fel Kínában. A lábbelik kora és kényes volta miatt a nyugat-kínai Hszincsiang tartomány régészei német szakértőket is meghívtak.

A lelet az ősi Kaocsang, a mai Turpan városának közelében fekvő letűnt városból, pontosabban annak temetkezési helyéről, az Asztanai temetőből származik. A több mint ezer sírt tartalmazó, tíz négyzetkilométeres komplexumban - köszönhetően a térség száraz klímájának - számos, kiváló állapotban mumifikálódott holttestet, temetkezési tárgyat, használati eszközöket, selyemfestményeket, porcelánszobrokat is találtak. Stein Aurél magyar származású Kelet-kutató kétszer is járt a területen, 1907-ben, majd hét évvel később. Az általa feltárt tárgyakat az angol British Museum és Victoria and Albert Museum, valamint az újdelhi Nemzeti Múzeum őrzik.


Sarki fény – Nem éppen a sarkon


 
Az éjszaka folyamán az ország több pontján is sarki fény jelenséget fotóztak. „Intenzív, G4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet egy vasárnap történt napkitörés következtében, így az északi pólushoz közel számos helyen figyeltek meg kedd este sarki fényt” – olvasható az Időképen. András barátom szerint ez nem is igazán sarki fény, csak nincsen rá jobb elnevezésünk magyarul. A finnek például ezt a jelenséget rókafénynek nevezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése