2018. október 19., péntek

Geoléptek 29.: Barangolás a Tököli Parkerdőben (1. rész)


Ha lenne olyan elképzelés, hogy erdőben jót túrázni csak a hegységeinkben lehet, akkor ezt az elképzelést ezúton szeretnénk eloszlatni. Irány a Tököli Parkerdő, ahol nem csak kirándulhatunk, hanem egy geoládát is kipipálhatunk!

Ha csak a Geoléptek harmadik évadát nézzük, jobbára - szinte kizárólag - mi is hazánk középhegységeibe látogattunk, elsősorban azért, mert azt tényleg el kell ismerni, hogy sokkal látványosabbak, mint egy síkvidéki erdő. Hegycsúcsok, panorámák, szurdokok, kontra egyhangú síkság. Persze az a síkság sem egyhangú, csak más szemmel kell nézni. Szóval a Budai-hegység, a Börzsöny, a Mátra, a Pilis és a Bakony után ezúttal a Csepel-szigetet vesszük célba, de lesz még itt Monor, vagy éppen Gödöllő környéke is hamarosan.


De lássuk is, mi vár ránk Tökölön. Először is, a települést elhagyva egy kisebb szemétlerakat, 2015 decemberében legalábbis az várt minket. Remélhetőleg az eltelt idő eltüntette a kupacot, és talán az újratermelődését is sikerült elkerülni. Egyébként tényleg az a legelszomorítóbb ebben az egészben, hogy lényegében nem találni olyan települést ma az országban, melynek határában ne jelentkezne ez a folyamat. Kivisszük, lerakjuk, nem látjuk, jóvanaz...

A szemetet elhagyva azért hamar az erdőt is sikerül elérni. A Parkerdő kezelője a Pilisi Parkerdő ráckevei erdészete, s egyben ez a Pilisi Parkerdő egyetlen síkvidéki erdészete. A Duna menti területeken jobbára nemes nyárfákkal dolgoznak, az ültetvények 25 év alatt érik el vágásérett korukat, akkor jön a fejsze-fűrész páros, hogy aztán a körforgást elölről kezdve újra erdőt növesszenek a területen, csemetekertekben nevelt, gyökeres dugványokkal fásítva. A korábbi erdőtelepítések célja az volt, hogy megállítsák az alföldi futóhomokot.

És ahogy azt a videóban is említem, a telepített erdő nem csak arra alkalmas, hogy megkösse a futóhomokot, hanem arra is, hogy hangulatosan elrejtsen egy kis erdészházat, egy kellemes pihenőhellyel. Ha a ládázás hidegen hagy minket, tervezhetünk ide egy laza bográcsozást is akár.

A környék további látnivalóit és magát a ládát pedig a következő részben fogjuk megmutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése