2015. március 3., kedd

Madách forog a sírjában: Siralmasan fest a magyar író


A megcsonkított szobor várja sorsa jobbra fordulását (Fotó: MTI, Honéczy Barnabás)

2013-ban, a szobor felállításának negyvenedik évfordulójára egy sokkal ütősebb megoldást találtak az ügyben illetékesek: a teljes bal kar amputálásával tették extrémebbé az amúgy unalmas, ülő alakot.

Miközben magukat embernek nevező genetikai mutánsok az észak-iraki Moszul múzeumában háromezer éves akkád és asszír szobrok elpusztítására élveznek el, addig itthon is megvannak a mi kis műkedvelő faszkalapjaink megélhetési bűnözőink. Február utolsó hetében ugyanis Budapest új látványossággal gazdagodott: a Margit-szigeten mostantól bárki megtekintheti a Madách-torzót.


Madách Imre szobrát 1973-ban emelte a főváros, hosszas adósságát rendezve. Már 1938-ban pályázatot hirdettek egy Madách emlékmű megalkotására, öt indulót díjaztak, további ötöt szűkebb pályázatra hívtak meg, a győztes végül Kisfaludi Strobl Zsigmond lett. A háború azonban közbeszólt, így az alkotás nem készülhetett el.


A szobor egy archív képen (Fotó: Wikipédia)

A főváros közel harminc évvel a háború lezárulta után tett pontot az ügyre, a „Vilt Tibor modern kompozíciójú, egész alakos Madách szobrának Margit-szigeten történő elhelyezésével” – olvasható a köztérkép.hu oldalon. Itt írnak arról is, hogy a Szoborhistóriák című könyv szerint az alkotás korábban is összetűzésbe keveredett már a fémgyűjtőkkel, kezét 1997-ben lefűrészelték. Akkor mindez még helyreállításra került.

Az újabb pusztítás apránként, több lépésben következett be, először a névfelirat, majd a kezében tartott sétapálca vált köddé. 2013-ban, a szobor felállításának negyvenedik évfordulójára egy sokkal ütősebb megoldást találtak az ügyben illetékesek: a teljes bal kar amputálásával tették extrémebbé az amúgy unalmasnak vélt, ülő alakot.

Persze ha már valamit elkezdenek, akkor csinálják is meg rendesen, nosza, mára jobb kar sincsen. De hogy pontosabbak legyünk, már tavaly októbere óta nincsen, a fentebb említett köztérkép.hu-nak ugyanis már akkor jelezték a hiányt, csak a köztérkép nem éppen mainstream médium. Hogy a helyreállítás kérdése az illetékesekben megfogalmazódott-e már, azt nem tudom, de ha másfél-két év alatt nem sikerült egy műkart applikálni a bal oldalra, az nem kecsegtet a gyors megoldás lehetőségével.


A lábai még megvannak, kérdés persze, hogy meddig (Fotó: MTI, Honéczy Barnabás)

Persze ha szép lassan elbontanák a szobrot, akkor esetleg egy újabb lego alkotással gyarapodhatna a főváros. Decemberben került ki a szigetre Beck Ö. Fülöp szobrász és éremművész, valamint Izsó Miklós egykori bronzszobra helyére azoknak legoból készült másolata. Az alkotásokat a budapesti Lego Store és a Young&Rubicam ügynökségek jegyzik. A szobrok a tervek szerint a bronzmásolatok elkészültéig maradnak a helyükön, utána igény szerint máshol is elhelyezhetőek lesznek.

Zárásként az egész Madách-szobor ügyről nekem keserédes kínomban két dolog jut eszembe. A régi vicc a műtét során történő amputációról: „Mondom a lábát! Mondom a jobbat!” Illetve Monty Pythonék Fekete lovagja. Végül is még nincs semmi probléma, ezek csak karcolások. A két láb még a helyén van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése