2016. október 31., hétfő

A Solway Firth-i űrhajós rejtélye: Amikor egy asztronauta jelenik meg a családi képen


A Fekete lovag műhold után jöjjön egy újabb rejtélyes kép, amely legalább akkora figyelmet kapott, mint az állítólagos fejünk felett tartózkodó idegen objektum. Összehasonlítva az előbbivel, eme fotográfia keletkezésének története jóval hétköznapibb, ám nem kevésbé szolgál ámuló borzongással és további vitatémával az ufóvadászok és a szkeptikusok között.

Tavalyi Fekete lovag műholdról szóló bejegyzésünk láthatóan nagy sikert aratott olvasóink körében. Nagyon szépen köszönjük, nem is vártunk ilyen lelkes fogadtatást, csupán rendszeres csillagászati rovatunkat szerettük volna egy kicsit színesíteni. :)


Időszerű volt, hogy jöjjön hát a folytatás, amit természetesen nem kapkodtunk el, mivel elsősorban túrablog vagyunk és nincsenek ufóvadász/szenzációhajhász/spirituális ambíciónk. Minket elsősorban az érdekel, hogy mik azok a fényes pontok az égen, miközben a Pilis magaslatain gyalogolunk egy-egy éjszakai túra alkalmával. (Így született meg a csillagászati rovat.)


A Solway Firth-i kép története



Forrás: wikipedia
A kép készítője, Jim Templeton egy tűzoltó, hobbifotós és történész, aki 1964. május 23-án családjával úgy döntött, kirándulni mennek. (Szolgálati megjegyzés: Ezt a tevékenységet a MedvetalpBlog száz százalékban csak támogatni tudja.) Úgy gondolták, hogy az évszakban legszebb ilyenkor Burgh Marsh mezeje, így a család három tagja: Jim, a felesége Annie és az öt éves Elizabeth útnak indultak, hogy megcsodálják a mezőről a Solway-i tengeröblöt.

A kirándulás során Jim három képet is készített Elizabethről, amik közül kettő szépen el is tűnt volna a családi fotók sűrűjében. Azonban a harmadikon mind Jim, mind a családja, valamint az egész világ ledöbbent.

Forrás: fototortenet.blogspot.hu
Amint látható Elizabeth mögött egy űrhajós materializálódik ki az üres mezőn. Jim Templeton pedig haláláig kitartott amellett, hogy a mezőn csak hárman voltak és képet ő semmilyen módon nem manipulálta.


A kép eredetisége



Habár a családapa biztos volt benne, hogy a képhez ő egy újjal sem nyúlt, a filmet előhívó Kodakkal kapcsolatban azért nem volt ennyire meggyőződve. Első reakciójaként tehát úgy reagált, mint mindenki a digitális korszak előtt: visszament a Kodakhoz és az asztalra csapott, hogy mégis, mi a nyavalya az az űrhajós a háttérben?!

A probléma azonban a Kodak válaszával volt: a képet senki sem machinálta, teljesen eredeti.
Forrás: wikipedia


A figyelem központjában


Jim a Kodak válasza után a helyi rendőrségre vitte a képet, ahol, bár szintén hitetlenkedve fogadták, kénytelenek voltak megállapítani, hogy a derék tűzoltó azt kapta le a fényképezőgépével, ami ténylegesen ott volt. Utána a helyi újság, a 
Cumberland News tette közzé a képet, ahonnan pedig a világ minden tájára eljutott. 


Jim Templeton saját bevallása szerint rengeteg levelet kapott lehetséges magyarázatokkal, számára egyik képtelenebb megoldás volt, mint a másik. Mégis a legkülönlegesebb, annak a két embernek a felbukkanása volt, aki egyszer csak megjelentek Jimnél, nem mutatkoztak be, csak közölték, hogy ők a kormány emberei, majd kérték, hogy vigye el őket a kép felvételének helyére.


Jim és Elizabeth a híressé vált képpel és a

fényképezőgéppel

Forrás: fototortenet.blogspot.hu
Szóval, van egy vitathatatlanul eredeti kép, egy megbízható fotós és jó eséllyel egy állami szervezet és mind a hármat ugyanaz a kérdés foglalkoztatja: mi az az alak, amely az öt éves kislány mögött megjelenik? Szellem? UFO? Nesze, neked túrablog! :)


A tudományos magyarázat


A probléma ott van, hogy a Fekete lovagtól eltérően, ahol több kép áll rendelkezésünkre, itt egyetlen családi pillanat egyetlen mozzanatát örökítette meg egyetlen kép. Vagyis nincs túl sok szempont, ami alapján vizsgálódhatunk.


Forrás unexplainednews.com
Ha hiszünk Jimnek - és miért ne tennénk -, csak hárman voltak a mezőn a kép készítésének pillanatában, illetve - a családapa hozzátette -, volt két idős nő, akik a kocsijukban ültek a mező túloldalán. Sherlock Holmes szerint pedig: "Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is." Szóval ez alapján induljunk ki abból a feltevésből, hogy az alak nem UFO, nem szellem, nem Elizabeth spirituális megtestesülése (mind a három hangzott már el lehetséges magyarázatként), de még csak nem is egy űrhajós.


Forrás: rationalwiki
Csak hárman voltak a mezőn: Jim a képet készítette, kislánya a képen jól látható, hol a csudában van tehát Annie, Jim felesége? Lehet, hogy éppen ő a háttérben felsejlő alak? A következtetésre nem csak mi jutottunk, először hivatalosan David Clarke, a Sheffield Hallam Egyetem tanára mutatott erre rá. Clarke két dologra hívta fel a figyelmet. Először is, nézzük a kép készítésének szögét! Jim nem állt, amikor a fényképet készítette, hanem ült, térdelt, vagy guggolt, ezáltal lánya jócskányit eltakart számára a háttérből. Clarke másik észrevétele pedig, hogy a képet nem egy Samsung okostelefonnal készítették (ne feledjük, 1964-ben járunk), hanem egy igen behemót fényképezőgéppel, aminek nyílásán keresztül a fotós jó, ha a környezet körülbelül 70 százalékát látja.

Más is utal erre a konklúzióra. Nézzünk meg egy másik képet Elizabethről, amin Annie is rajta van! Haloványkék dressz, vállig érő barna haj, karcsú testalkat.

És most vegyük elő gyermekkorunk optikai illúziós képeit (tudjátok: nyúl/kacsa, fiatal/öreg nő), és vessünk egy pillantást az űrhajósunkra!

Oké, látunk egy szkafanderes alakot, viszont, ha jobban megnézzük, látunk egy kidudorodást a "szkafander" bal (nekünk jobb oldalán). Az pedig könnyen lehet, hogy Annie orra, amint éppen oldalra néz. Vállig érő haj, karcsú testalkat, haloványkék dressz (borzasztóan túlexponálva). Igen, határozottan lehet, hogy ez ő.

Mi az igazság? Szellem? UFO? Űrhajós? Annie? Kacsa, vagy nyúl? Ki-ki válasszon magának alternatívát. Az biztos, hogy ha Annie is az űrhajósunk, Tyereskova még így is egy évvel megelőzte. De stílusosan öltött űrruhát, azt meg kell hagyni! :)
András barát 


Korábbi írásaink csillagászat, asztrofizika témakörben:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése