2018. december 30., vasárnap

Geoléptek 39.: A Pilis-tető titkai - Tátralátó Boldog Özséb


Elhagyott, holdbéli táj, romok, omladozó bázis, kihaltság... mindez igaz is lehetne, ha a turizmusnak hála nem éledt volna fel Csipkerózsika-álmából a Pilis-hegy teteje. Máris mutatjuk, hogy néz ki a tető ma!

A hegy tetejére vezető zöld turistajelzésből amint elérjük a fennsíkot, egy zöld háromszög jelzés válik ki, ez visz minket egészen a csúcsig. Korábban ugyanis nem volt látogatható, elsősorban a tetőn álló titkos rakétabázis miatt, viszont mivel vagy jó húsz éve leszerelték az egészet, okafogyottá vált a titkolózás, így néhány éve hivatalosan is kijelölték ezt az útvonalat.

Ebben a lépésben nyilván az is fontos szerepet játszott, hogy a csúcson egy geodéziai torony is áll, amit uniós pénzből kicsinosítottak, úgy is mondhatnánk, hogy az alap betonhéj-szerkezet köré teljesen újjáépítették. Az építményben meteorológiai műszerek is vannak, de ezt a funkciót sikerült teljesen elszeparálni a turizmustól, mezei kirándulóként tényleg csak annyit láthatunk, hogy van a hegy tetején egy kilátó, ahonnan bámulatos kilátás tárulhat elénk. Szerencsés esetben, tiszta idő esetén még a Tátra csúcsait is láthatjuk, ha kellően éles a szemünk.

A kilátó Boldog Özsébről kapta a nevét, aki egy pálos szerzetes volt. A pálosok története az évszázadok során összeforrott a Pilis-hegységgel, erről több infó is kiderül a filmből, ahogyan azt is megtudhatjátok, hogy a Pilisi Parkerdő mivel turbózta még föl a kilátót és környezetét.

És persze a geoládák! Kettő is van, egy a magyar oldalon, egy pedig a nemzetközin regisztrálva. Előbbi sajnos csak egy virtuális láda, pedig ez a helyszín minden bizonnyal egy tényleges ládikót is megérdemelne. A második már tényleges láda, mely eredetileg szintén a magyar oldalra volt lejelentve, viszont mivel az turistautaktól távol esett, ezért az erdészet nem engedélyezte a további létezését. És akkor itt jött a magyar lelemény: a magyar oldalról lekerült, s mintha mi sem történt volna, élt tovább a geocaching.com-on.

Ha megnézitek a filmet, abból természetesen az is kiderül, hogy mire sikerült jutni a ládákkal, túl azon, hogy hosszasan elmélázhattok a kilátóból elénk táruló látványban is. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése