2018. december 31., hétfő

Geoléptek 40.: Tatai halszag


Egy kesser szempontból ősi láda felkutatására vállalkoztunk egy meglehetősen borongós márciusi szombaton. Jöjjön egy kis halszag és némi szemétkupac a tatai Öreg-tó partjáról.

A Pilis csúcsa után ezúttal ismét a "földszintre" költözünk, hiszen mai célunk Tatán található, egy igazi ősláda, egészen pontosan a 200., még 2002-ből. Tatát, mint a vizek városát ismerhetjük, de jó ha tudjuk, hogy Tata már az "élő vizek városa" néven reklámozza magát. Mi is egy ilyen élő vízhez,  a tatai Öreg-tóhoz látogattunk ezúttal.


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen a napon egész sok ládát sikerült meglelnünk, de hogy kerek legyen a történet, most csak a "Tatai halszag" névre hallgatót fogjuk megmutatni. A halszag elnevezés nem véletlen, hiszen az Öreg-tavat tápláló Által-ér partja mentén található. Igazi horgászparadicsom ez, igaz horgásszal egy darabbal nem találkoztunk ottjártunkkor. Ebben persze az is közrejátszhatott, hogy egy elég borongós, kora márciusi napon jártunk a helyszínen. A horgászok nyomait, úgymint szemétkupacokat azonban sikerült fellelnünk. Hogy a súlyos PET-palackokat miért nem sikerül egy sikeres, avagy sikertelen horgászat után elszállítani, azonban rejtély marad...

Amit viszont a horgászokon kívül nem láttunk, az a csalánmezők és a szúnyogok, de ez nyilván a korábban már említett, évszakos tényező számlájára írható. Tanulság: ha kényelmesen akarjuk megkeresni ezt a ládát, praktikus az ősz közepétől tavasz közepéig tartó időszakban próbálkozni.

Az Öreg-tó egyébkén kiváló túrahelyszín is, hiszen a partját körüljárva szinte észrevétlenül tehetünk meg egy 5 kilométeres kört. A városból indulva lassan a természetben találhatjuk magunkat, s a kör befejeztével éppen ilyen észrevétlenül csusszanhatunk vissza a civilizációba. Útba ejtve közben a tatai várat, az Eszterházy-kastélyt, a Lovas-sziklát, s természetesen az Által-ér torkolatát is.

S hogy mindez látványban milyen, s mit találtunk a ládában, megtudhatjátok, ha megnézitek aktuális filmünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése