2018. december 6., csütörtök

Geoléptek 33.: Máriabesnyő és a Babat-völgy - Kút az országúti betyárhoz


Van egy forrás Gödöllő, illetve a településhez tartozó Máriabesnyő közelében, a Pap Miska-kút, melyet az elmúlt években újítottak fel. Ha kicsit körbenézünk a múltban, egy igazi magyaros Robin Hood történetre bukkanunk, egy, a Kassa felé tartó országút forgalmát dézsmáló betyárral.

Legutóbbi gödöllői látogatásunk alkalmával a város talán legismertebb látványosságát, a Grassalkovich-kastélyt és az ott elhelyezett geoládát néztük meg, viszont emlékeim szerint már akkor említettem, hogy a környék tele van rejtésekkel, úgyhogy minden bizonnyal vissza is fogunk térni ide. És valóban, ebben az évadban elsősorban a főváros agglomerációját körbelőve - Börzsöny, Pilis, Csepel-sziget - ezúttal keleti irányba továbbhaladva Gödöllőn kötöttünk ki. Most azonban elhagytuk a várost, hogy a Máriabesnyő határában található Pap Miska-kúthoz kalandozzunk.

Mai videónkból kaphattok egy kis ízelítőt a máriabesnyői kegytemplomból, amin ezúttal ugyan csak áthaladunk, de a következő részben kicsit mesélni is fogunk róla. De megtekinthetitek a Gudra-hegyet is, ami csak egy domb valójában, viszont egy egész vadregényes völggyel rendelkezik, ami a forráshoz vezet.

Pap Miskáról azt érdemes tudni, hogy ő volt a környék utolsó betyárja, aki nagy népszerűségnek örvendett. Hogy ezt pontosan mivel érte el, az csak a filmből fog kiderülni, mindenesetre annyit elárulhatok, hogy a környéken ügyködő kollégái nem részesültek hasonló megtiszteltetésben.

A ládatalálatról meg annyit árulok csak el, hogy ott, ahol a filmben találtuk, már nem érdemes keresni, ugyanis átköltözött egy másik - szerintem sokkal klasszabb - helyre. És itt jöjjön most egy kis jövőbe mutató spoilerezés is, időközben ugyanis már gyártom a következő évad videóit, és nem kizárt, hogy hamarosan (2019-ben) a láda új helyét is megmutatjuk, némi nosztalgiázás keretében.

Ha tehát érdekel egy kis betyárromantika, egy frissen felújított forrás története, egy vadregényes dombsági rész, feltétlen nézd meg ezt a részt is. Aztán majd innen folytatjuk a következő alkalommal, a Babat-völggyel, és a máriabesnyői kegytemplommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése