2020. április 11., szombat

A kialakult helyzetre való tekintettel...


Alighanem ha 2020-ban lesz "Év mondatkezdése" választás, akkor ez fogja vinni a pálmát. Sajnos nekünk is le kell írnunk, mert helyzet van.

Pedig milyen szépen elterveztem az idei évre a dolgokat! Végre időben sikerült a Teljesítménytúrázók Társaságánál jelentkezni, úgyhogy harmadik rendezésre végre bekerülhetett a Wekerlei túra - Barátok között a Budapest Kupába. S ha már egyszer egy biznisz beindul... szóval ezzel a lendülettel két másik túra nevét is leadtuk. Tekintve, hogy Soroksár területét egyedül a Sarokkő kompozós túrája érinti, és mivel én itt lakom, egy ideje érlelődött már bennem, hogy kéne itt is rendezni valamit. Valami olyat, ami kimondottan csak minket, az én kerületemet érinti. És mihamarabb, mielőtt más lecsap a lehetőségre.

Ez szülte meg a Molnárka és a 23 km a XXIII. kerületben túrák tervét. És ezen felül is volt még rengeteg elképzelés 2020-ra, amivel kapcsolatban nem kötött volna minket semmi, tehát vagy megvalósítottuk volna, vagy nem. Ehhez képest most ott tartunk, hogy az eddig tett vállalásaink sem tudjuk, hogyan fognak megvalósulni. De menjünk akkor sorra a túrákon, és tekintsétek ezt most amolyan hivatalos közleménynek is arról, hogy mit tervezünk, mit hogy látunk, 2020 húsvétján.


Wekerlei túra - Barátok között


Talán a legfájóbb pont eddig. Végre Budapest Kupás, ráadásul nagypénteken gyönyörű időre ébredtünk, én például nem sokkal 8 óra után, pedig akkor már rég a Kós Károly téren kellett volna lennem, ha... Tényleg fájt a szívem, első gyermekünk ez a túra. Ebből is következik, hogy semmi esetre sem szeretnénk kihagyni 2020-ban, amennyiben még lehetőség lesz rendezvények, túrák szervezésére.
 
Őszintén mondom, jelenleg én kimondottan pesszimista vagyok. Hurrá-hurrá, hogy a fertőzési görbét ellaposítottuk, ez konkrétan azt jelenti, hogy hónapokig alacsonyabb szinten fog stagnálni a fertőzésszám. Az egészségügy megmenekül, az emberek - főleg a túrázók - pedig a négy fal között fognak bekattanni. Nem lennék meglepve, ha még egy-két hónapig ez a közel teljes szigoros verzió maradna, aztán talán nyár közepén újra nyithatnának a vendéglátósok, de hogy rendezvényt mikor lehet majd tartani? Tutira majd akkor, ha lesz gyógyszer a koronavírus ellen. Szóval ha nem hülyültél meg teljesen addigra, akkor úgy kábé 2022 nagypéntekére várunk a Wekerlére. Nem kell aggódni, sík a terep, tehát ha 100-150 kilóra felhíztál a hómofiszban, akkor is végig tudsz majd gurulni.

Ha optimistán szemlélem, és lesznek még idén teljesítménytúrák, akkor egy őszi vasárnapot fogunk keresni a túrának. Ez az időszak marad az egyetlen reális lehetőség, ugyanis ha hamarabb is lehetne szervezni, akkorra lesznek más projektjeink, amivel nem tudjuk ütköztetni.

Egy szó mint száz - Mikor lesz a Wekerlei túra? 2020 őszén! Ha engedik. Rajtunk nem fog múlni.


Molnárka



Második túránk, 2019 decemberében gyorsan le is teszteltük, hálásan köszönjük, hogy eljöttetek, komolyan nem is számítottunk annyi érdeklődőre, mint ahányan megjelentetek. (Ezért is örülünk annak, ha előregisztráltok, mert így biztosabban tudunk tervezni résztvevők számát tekintve.) Idén tehát másodjára rendezzük meg a soroksári Molnár-szigeten és környékén, először a Budapest Kupa részeként. 

Az időpont július 25., szombat. És ez a maximum, amit tudunk. Ha akkor sem lehet még szervezkedni, akkor itt is módosítunk. Ahogy a wekerlei túra esetében, úgy itt is az a szerencse, hogy mivel két rövid, 5-7 kilométeres városi túráról van szó, szervezői szempontból könnyű rugalmasnak lenni. Meglátjuk, de ha rendezhetünk, 2020-ban Molnárkát is rendezünk!



23 kilométer a XXIII. kerületben


Első igazi túránk lenne. Igazin most azt értem, hogy közel 25 kilométer azért már tényleg teljesítménytúra. A tervek közt szerepel, hogy lesznek résztávok is, 5 és 10 kilométer körüli hosszúsággal. Nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel a rendezvénnyel. Május 23-án biztos nem lesz. Egyrészt kétlem, hogy akkor lehetne még bármit is rendezni, másrészt ez a túra már komolyabb szervezést igényel, és ez most jelenleg áll. Ezért menekítettük át új időpontra, augusztus 23-ára. Ez egy vasárnapi időpont, a 20-i hosszú hétvége utolsó napja. Lehet, hogy viccesnek tűnik, de koncepcióként azt találtam ki, hogy ezt a túrát csak 23-án fogjuk megrendezni. A májust buktuk, az augusztusban reménykedünk. Ha nem jön össze, akkor marad az október 23-a. Azon a napon viszont kérdéses, hogy érdemes lenne-e belevágni, ugyanis több, nagy nevű túrát is aznap rendeznek meg.

Hagyományosan akkor vannak a Szomor túrák, tavaly, mivel cartographiás volt, én is indultam rajta, tudom, hogy ezer fő simán mocorgott a Gerecse lankáin. Ez önmagában még nem tántorítana el, de a Magyar Vándorok a korábban a mindenszentek környéki szombaton rendezett Piros túráikat áthozták október 23-ára - a hagyományosan ekkor szervezett, mecseki Éger-völgy túrájukat már nem ők rendezik -, és mivel a Piros is komoly táborral rendelkezik, így aznapra betenni egy lényegében alföldi, első rendezést úgy, hogy még a Sarokkő is aznap tartja a Libanoni Cédrust Hűvösvölgy - Nyéki-hegy térségében, én nagyon nem látom értelmét. Több alkalmas 23-a viszont nincs az évben. Erről döntést még nem hoztunk, ez egyelőre Mac főnök bácsi személyes véleménye, hogy ha az augusztus 23-át is bukjuk, akkor bukjuk ezt az évet is, és nem rendezzük meg a túrát.

De ha bukjuk is 2020-at, a 23 kilométerre azért nem kell majd olyan sokat várni, terveim szerint 2021-ben ugyanis január 23-án rendeznénk meg. Reméljük akkor már másodszor...


További tervek


Voltak, vannak, lesznek, de jelenleg pihentetve vannak. A legoptimistább verzió szerint már május 23-án lesz valami. Hisz azt a dátumot feladtuk, de mással még betölthetnénk, ha rendezhetnénk már végre valamit. Ötlet lenne rá, hogy mit.

De addig is, figyeljétek a tturak.hu-t, a Facebook-oldalunkat, a blogot; bármi lesz, bármiről tudunk, a leghamarabb közreadjuk. Találkozzunk a túráinkon, bármikor is legyen majd, addig is kitartást mindenkinek, és próbáljatok meg nem megkattanni!


Nyitókép: A kijárási korlátozás meghosszabbítását hirdető óriásplakát a XI. kerületi Építész utcában 2020. április 10-én. MTI, Mónus Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése