2018. november 13., kedd

Geoléptek 32.: Monor és a Strázsa - Kilátó az Alföld peremén


Egy kilátó a Kárpátok peremén, egy geoláda az Alföld szélén. Mindkét elnevezés igaz - bár tény, hogy van benne némi barokkos túlzás -, és talán ha száz méterre vannak egymástól. De mégis hogyan lehetséges ez? A geológia mindenre választ ad.

Monorra indultunk geoládát keresni, de a legutóbbi részben csak a monori pincefalu bejáratáig jutottunk, ahol a Szent Orbán teret elhagyva köszöntünk el. Célunk az a kilátó, amely tényleg az Alföld peremén áll, a Strázsa-hegyen, ami viszont tényleg nem hegy; jó esetben csak egy domb, de igazából még az sem.


A lösz alkotta magaslaton találjuk a kilátót, ahonnan mind a pincefalu, mind a környező szőlők - itt jegyzem meg, hogy a kilátó egy hatalmas szőlős kellős közepén áll -, mind a távolabbi vidékek látszódnak - tiszta levegőben talán még a Budai-hegységet is kiszúrhatjuk. A bevezetőben említett rejtélyt viszont most nem árulom el, ahhoz muszáj lesz megnéznetek a videót, ahogyan azt sem fogom elárulni, mi az a faszópó, de azt meg azért nem, mert arra én sem találtam még értelmes választ. Egy lehetséges értelmezés azonban megtudható a filmecskéből. Ahogyan az is, hogy miért hívják Strázsának a Strázsát.

És akkor a ládáról még nem is beszéltünk. Illetve elsősorban arról a meglepetésről, amit okozott. Elsőként hogy nem ott volt, ahol a leírásból sejteni lehetett, de ezt legalább néhány kommentben már tisztázták a ládát előttünk megtaláló kesserek. Másodjára meg az volt a meglepetés, amit találtunk. Áruljam el? Nézzétek meg!

Ja, és a ládához tartva két harcias tacskó is üldözőbe vett. "Visszamennyé, baszki..." - na, ezt is láthatjátok, ha a videóra is kattintást vettek. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése