2019. január 6., vasárnap

Vasárnapi fotóalbum 8. - A Remete-szurdok hóban


Ha már 2019 első hétvégéje ilyen szép havasan telt, akkor vasárnapi fotóalbumunk sem szólhat másról, mint a gyönyörű havas tájról. Ki tudja, meddig marad még ilyen, s válik latyakos sártengerré minden.

Elmerültem hát kicsit a teljesítménytúrázós fotóarchívumomban, hogy valami jó kis téli helyszínt találjak, amit még nem mutattam meg korábban. Kész szerencse, hogy rengeteg ilyen van. Lett volna néhány izgalmasabb helyszín is, mint a végül választott Remete-szurdok, de a tervek szerint az izgalmasabb helyszínekről meg majd videós anyag lesz hamarosan.

A Remete-szurdok Budapest II. kerületében, Pesthidegkúton illetve nagyobb részét tekintve már Remeteszőlős területén található. Az Ördög-árok szurdokvölgye ez, a Remete-hegy és a Hosszú-Erdő-hegy között. Fokozottan védett barlangok sorát találjuk a hegyoldalakon, bár nem tanácsos csak úgy elcsatangolni a turistautakról, hiszen nem csak a barlangok, hanem az egész szurdok fokozottan védett területnek számít.

A szurdok mélye mindig tovább marad fehér, mint a környék

A szurdok közepén halad át az Országos Kéktúra, s részben ezért is kimondottan kedvelt turistahelyszín ez, nem sűrűn találni olyan alkalmat, hogy csak egyedül tudnánk sétálni. A kirándulók mellett gyakorta járnak erre futók, kutyát sétáltató közeli lakók, vagy éppen bringások.

Országos kék, Mária út, hamarosan bringaút?

Apropó bringa, épp a közelmúltban volt hír, hogy nem kizárt, hogy kerékpárutat alakítanak ki a szurdokban, mivel Nagykovácsi, Remeteszőlős felől ez a legrövidebb és legbiztonságosabb út Budapest irányába. Kíváncsian várom, mi lesz a történet vége, a Duna-Ipoly Nemzeti Park mindenesetre kategorikusan nem ellenzi a dolgot, az Indexnek mindenesetre annyit nyilatkoztak, hogy "a szurdok fokozottan védett terület, ahol a természeti folyamatok érvényesülése élvez prioritást. Ugyanakkor a völgy alján húzódó ösvényen a kerékpárral való áthaladás nem veszélyezteti a természeti értékeket." A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Csendesen csordogál Pesthidegkút felé

A szurdokban haladó turistaút mentén amolyan tanösvény jelleggel több helyen találkozhatunk információs táblákkal, a szurdok és környezetének élővilágáról. Hogy ezeket miért kell mindig összefirkálnia egyeseknek, azt sosem fogom megérteni. Friss fotót most nem keresnék elő, de nem néz ez ki különbül ma sem, ha egyáltalán még kint van...

Mert mindent össze kell firkálni...

A szurdok Remeteszőlős felőli vége előtt a kék jelzés elhagyja a szurdokot, az év nagy részében száraz lábbal átkelve a kis patakon mászhatunk fel a Remete-hegy oldalába. Meredek is, sziklás is, de ahogyan nyitóképünkön is látható, nagyon megéri a kilátás miatt felnézni ide. Az év minden szakában. de ilyenkor még hó is van!

Átkelőpont a patakon - az év nagy részében száraz lábbal megoldható


A Remete-szurdok nagyjából egy kilométer hosszúságú, szóval egy nagyon kellemes kis sétaként tudnám jellemezni a leküzdendő feladatot. Árnyalódik a helyzet, ha a kilátásért hegyet is másznánk, a nehezen járható terep és a sziklák miatt oda senki ne induljon strandpapucsban, vagy magas sarkúban.

A fotók 2015-ben, a Pilis barlangjai teljesítménytúrán készültek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése