2015. november 5., csütörtök

Fény az alagút végén? Már csak egy kisalföldnyi területet vesztünk el évente


Gigászi küzdelem zajlik Brazíliában, hogy megmentsék Földünk tüdejét, a hatalmas Amazonas-medence esőerdejét az utókornak. Most úgy tűnik, elértek egy kis sikert.

Egy friss OECD-jelentés szerint hatalmas előrelépés következett be Brazília esőerdőinek megvédése ügyében: tíz év alatt eljutottunk oda, hogy negyedével kevesebb fás területet pusztítanak el, mint korábban. Az adatok még így sem kecsegtetőek, hiszen tavaly még így is 4800 négyzetkilométernyi dzsungellel lett kevesebb. Persze a 2004-es negatív csúcs még 27 ezer négyzetkilométerről szólt.

Brazília legkisebb szövetségi állama Sergipe, 22 ezer négyzetkilométer nagyságú, négy év alatt sikerül tehát kivágni ekkora területnyi fát. Hogy magyarra is átfordítsuk: több mint egy kisalföldnyivel fogy éves szinten az őserdő.

A legfontosabb adatok: csökkenő fakitermelés, gyarapodó védett területek

A mégis jelentősnek mondható eredmények egyrészt annak köszönhetőek, hogy műholdas megfigyelőrendszereket vezettek be, kiterjesztették a védelem alá vont részeket, s ezeket jogilag is megerősítették. 2012-ben fogadtak el egy erdőtörvényt, melynek értelmében ma már 1,5 millió négyzetkilométer védett, mely háromszor akkora, mint Franciaország. A teljes Amazonas-medencében található esőerdő mérete amúgy 5,5 millió négyzetkilométer. 

Az erdőirtások mérséklődésével az ezredforduló óta az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is 40 százalékkal csökkent.

A NASA felvételén minden jól látszik (A nyitóképpel egyetemben forrás: Wikipédia)

Az OECD felhívja a figyelmet arra, hogy Brazíliának többet kell tennie annak érdekében, hogy összehangolja gazdaságpolitikáját környezetvédelmi célkitűzéseivel és biztosítsa környezeti forrásainak fenntartható szinten való felhasználását, csökkentenie kell a nagyszabású környezetvédelmi céljai és a tömegközlekedésben, a hulladékgazdálkodásban meghirdetett politikája közötti szakadékot, nagy hangsúlyt kell fektetnie az ökoturizmus fejlesztésére a védetté nyilvánított térségekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése