2015. november 22., vasárnap

Ez is elérkezett: A szezon első havas képei


Természetesen az ország legmagasabb pontján sikerült megörökíteni a jelenséget.

Ami azt illeti, még az ősszel sem sikerült megbarátkoznom, nemhogy a tél közelgő rémével. Erre mi fogad reggel a neten? Havazott a Kékestetőn. Ami mondjuk tény, hogy ennél az őszi esős locs-pocsnál még egy kiadós hóesés is elviselhetőbb lenne. Egyelőre marad csak így vizuálisan, az MTI fotóin keresztül.

Az előrejelzés szerint a magasabb területeken 10 centi hó is hullhat, ebből vasárnap reggelre a Kékesen 3 centi már le is esett. A csapadékzóna a Dunántúl délkeleti részei felől halad a nap folyamán a Dunától keletre eső területek felé. "A síkvidéken döntően eső, átmenetileg esetleg havas eső, míg a magasabban fekvő részeken havazás formájában várható. Késő este, illetve az éjszaka folyamán az Északi-középhegység és az Alföld északi peremének térségére szorul vissza a csapadék" - szól a meteorológiai szolgálat előrejelzése.

A nyitóképen a Kékestető déli sípályája látható a frissen esett hóban, ahogyan itt is az ország legmagasabb
pontja látható (Fotók: MTI, Komka Péter)
Dobogókőn szombat este kezdett szállingózni a hó, egy élmény lehetett idén nekivágni az Iszinik túra 100 kilométerének. Ha a Dobogókőn havazott, feltételezem, hogy az onnan nem olyan messze magasodó Pilis csúcson sem volt sokkal jobb a helyzet.

Az előrejelzések szerint a Mátrában és a Bükkben 500 méter felett 5-10 centi eshet, míg a Mecsek, Északi-középhegység, s kisebb eséllyel a Dunazug-hegyvidék 3-400 méteres magasságaiban is lehet számítani néhány centi megmaradó hóra.

Lassan ízlelgethetjük a mondatot: megérkezett a tél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése