2017. október 31., kedd

A Hessdalen-fények – Lélegzetállító gömbök az égen már évtizedek óta


Most, hogy egy újabb év eltelt, ideje halottak napja alkalmából már szokásos, borzongó blogbejegyzéssel kedveskednünk lelkes olvasótáborunknak. Ezúttal nem a Föld körüli pályára, vagy az angol mezőkre visz az utunk, hanem egy kis eldugott völgybe Norvégiában. A MedveTalp oldalain bemutatkoznak: a Hessdalen-fények.

A visszajelzések alapján ez a rovat igencsak kedvetekre való, még akkor is, ha évente csak egyszer kerül sor arra, hogy egy újabb bejegyzéssel gazdagítsuk. Mostani témánknak, a Hessdalen-fényeknek is eléggé lelkes sajtója van, olykor minket is elkap a hév, hogy a hatás kedvéért kicsit misztikusabban fogalmazzunk, vagy kihagyjunk pár unalmas, de fontos részletet.

(Pedig, ha más nem is, a tényszerűség a MedveTalp ars poetikája. Nem is lehetne nagyon máshogy egy túrablogot szerkeszteni: A fű zöld, a szikla szürke, az erdő minden évszakban lélegzetelállító és aki a legnagyobb szemétkupacokra rejt el „comos” geoládákat azt a saját lábával fogom ötször fejbe verni!)

Mai témánk tehát a Hessdalen-völgy felett keletkező kísérteties fények, melyek, bár lassan már száz éve bizonyíthatóan vannak, igazi hírnévre csak a nyolcvanas években tettek szert.

Mik azok a Hessdalen-fények?


Forrás: dailymail.co.uk
Maga Hessdalen egy keskeny, 15 km hosszú völgy Norvégiában, Sør-Trøndelag megyében. A helyiek ma már főleg földművelésből és állattenyésztésből élnek, jópár évtizeddel ezelőtt azonban a környéken élénk bányásztevékenység folyt. 

Eme bányászok írták le elsők között azokat a legtöbbször sárga, fehér vagy vörös fényeket, melyek a látóhatáron sűrűn keletkeztek. A „sűrű” persze relatív, a legfrissebb kutatások szerint napjainkban évente 10-20 ilyen fényt látni, azonban a jelenség aranykorában 1981 és 1984 között 15-20 megfigyelést is lehetett rögzíteni hetente.

Forrás: dailymail.co.uk
A Hessdalen-fények egyik, ha nem a leghíresebb bizonyítéka 2007 szeptemberében készült. Ekkor kutatók és egyetemisták egy kis csoportja ütött tanyát egy hétre a völgyben és helyeztek el fényképezőgépeket, kamerákat különböző helyekre. Az egyik készítette az alábbi felvételt.

Tudjuk, hogy a kép körülbelül harminc másodperces záridővel készült, ennyi idő alatt tette meg a jelenség a képen látható utat oda-vissza az égen. Még furcsább azonban a különböző színek sávja a gömb alatt. A kamera, ugyanis egy szűrővel is fel volt szerelve, ennek az eredménye lett a jelenség spektrumlenyomata a képen. Ez alapján tudjuk azt mondani, hogy bármi is okozza a fényeket, legnagyobb részben, vagy majdnem teljesen szilárd anyag.


Tudományos magyarázat:


Emlékeztek mit írtunk a bejegyzés elején? A fű zöld, a szikla szürke és ördögszántást sem a vallási meggyőződés miatt hívják úgy. Egy túrablogban nincs helye sem okkultnak, vagy spiritualitásnak, mindent meg lehet magyarázni.

Forrás: disclose.tv
Ezért fura most leírni, hogy a jelenség a tudomány szempontjából eddig megmagyarázhatatlan. Ha olvasóink összeesküvés-elmélet csoportja azonnal rávágja, hogy ez egyértelmű UFO-jelenség, akkor bizony azt kell mondanunk, igazuk is van: A Hessdalen-völgy fölött, mindenképpen UFO-jelenség zajlik, amennyiben szó „azonosíthatatlan repülő tárgy” értelmét vesszük. Ez persze távolról sem azt jelenti, hogy földön kívüli lények szállnak le nap mint nap Norvégiában. Sőt, a tudósok arról is meg vannak győződve, az egyetlen dolog ami nem norvég a Hessdalen-völgyben, az a sok külföldi tudós és turista. 😄

Csak az elmúlt pár évtizedben több tucat tudományos elmélet látott napvilágot, Coulomb kristályokon át az egész egyszerűen kiejthetetlen piezoelektromosságig. Az egyik legnépszerűbb hipotézis azonban Bjørn Gitle Haugénak, a Østfoldi Egyetem professzorának az érdeme, aki a következő észrevételek alapján alakította ki álláspontját:

Forrás: flickr.com
  • A jelenség csak Norvégia csak egy eldugott völgyében keletkezik.
  • A fények elemzése során ő is arra jutott, hogy az anyag szilárd test és gáznemű anyag keveréke.

Ebből, meg persze sok-sok évnyi tudományos megfigyeléséből, amit itt olvashattok el, építette fel az elméletét, hogy a Hessdalen fények igazából szkandium és titán égése. A szkandium (scandium) egy rendkívül ritka kémiai elem, fém, vegyjele: SC. Mint a nevéből sejthetitek, nem a Bahamákon bukkantak rá először, hanem - mit ad Isten! - Norvégiában. Levegővel érintkezve intenzív kémiai reakciót eredményez: felizzik, majd elkezd égni. Hauge arra jutott, hogy a szél felkapja sziklás hegyoldalban található szkandiumport, titánport, vasport és a magasban a szkandium felizzik, a vas meg a titán pedig táplálja az égését. Ennek lehet az eredménye ez a szép tűzijáték.

Ez a pár sor pedig azt is szépen megmagyarázza, miért csak egy egykori bányásztelepülés fölött, miért csak Norvégiában figyelhető meg a Hessdalen-jelenség. Én pedig így üzenem egykori kémiatanáromnak, hogy nem volt teljesen hiábavaló a sok elfecsérelt korrepetálás. 😄


András barát


Korábbi írásaink csillagászat, asztrofizika témakörben:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése