2015. március 6., péntek

Übercukiság a köbön: Péntektől koalák Budapesten!




Az állatok még fiatalok, kifejlett méretüket csak a negyedik életévükben érik el, s háromévesen válnak ivaréretté.

Két koalával gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert lakóinak száma: Nur-Nuru-Bin és Vobara a belgiumi Planckendael állatkertből, illetve Németországból, a duisburgi állatkertből érkezett Budapestre. Az állatkert cukiságait péntektől a látogatók is megtekinthetik. Ausztrália őshonos erszényesei hazájukon kívül csak nagyon kevés helyen láthatóak, Európában eddig mindössze nyolc állatkertben – többek közt Lisszabonban, Madridban, vagy hozzánk legközelebb Bécsben – volt lehetőség megcsodálni őket.

Ennek több oka is van, elsősorban azért, mert mindig csak az Európában és Észak-Amerikában élő állatkerti koalaállomány gyarapodásának ütemében bővíthetik azon állatkertek körét, ahová koala érkezhet. Ez az alapvető szakmai megállapodás az ausztrál kormányzat, illetve a természetvédelmi hatóságok, valamint a koala programban már résztvevő állatkertek között – olvasható az állatkert honlapján. Minden koala az ausztrál állam tulajdonát képezi.


Sztárfotó a két koala egyikéről (Fotó: MTI, Kovács Attila)
Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy hatalmas elismerés bekerülni ebbe a szűk körbe, ugyanakkor komoly kihívás is. Az eukaliptuszleveleket például Dél-Angliából, egy ültetvényről fogják beszerezni frissen. A szőrös plüssmacik napi fél kilogrammot fogyasztanak egyetlen táplálékukból, s hogy egészségesek maradjanak, legalább 15 különböző eukaliptuszfajta leveleit kell rendszeresen rágcsálniuk. Évente mintegy 9 millió forintba fog kerülni a lomb megvásárlása, és a szállítás is ennyibe kerülne, ha főtámogatóként nem csatlakozott volna a projekthez egy szállítmányozási cég, mely hetente kétszer hozza a friss leveleket. Az Állatkert saját üvegházában maga is termeszt eukaliptuszt, de ez nem lenne elég, csak biztonsági tartaléknak megfelelő.

Szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelni a koalatartás megkezdéséhez. Csakis olyan állatkertek jöhetnek szóba, amelyek korábbi működésük során már sikerrel bizonyítottak, különösen az ausztrál fauna, illetve az erszényes állatok tartása, bemutatása, szaporítása terén. Az állatok érkezését hat évig készítették elő, az állatkert munkatársait több mint ezerórányi külföldi képzésre és tréningre küldték. Továbbá új koalaházat is építettek a kormány támogatásával, a két erszényes amúgy teljesen ingyen került a fővárosba, még február 24-én.

Vobara és Nur-Nuru-Bin is hím, ami nem meglepő, a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek számára csak évekkel később nyílik lehetőségük arra, hogy egyik hímjüket nőstényre cseréljék. Mindketten a queenslandi alfajhoz tartoznak, nagyjából egyidősek. Nur-Nuru-Bin 2012. június 16-án, a Mechelen melletti állatparkban született, neve az ausztrál őslakók nyelvén déli szelet jelent. Vobara 2012. július 29-én jött világra a duisburgi állatkertben, amely az első volt Európában, ahol a koalákat sikerült szaporítani. Az állatok még fiatalok, kifejlett méretüket csak a negyedik életévükben érik el, s háromévesen válnak ivaréretté.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy kormány kiemelt beruházásként kezeli az állatkert további fejlesztését - a célra 25 milliárd forintot szán. A fővárosi állatkert 2014-ben 1 millió 70 ezer látogatóval büszkélkedhetett, ami magasan a legnépszerűbb múzeumok felett áll. A Szépművészeti Múzeummal összehasonlítva utóbbira csak 300-500 ezren kíváncsiak évente.


Koala és gondozója a sajtófotózáson (Fotó: MTI, Kovács Attila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése