2015. augusztus 17., hétfő

Noét nem láttátok valahol? Döbbenetes képek Budapestről

(Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Jó hír lehet, hogy keddre nyugat felől stabilizálódik a légkör, s már csak keleten, északkeleten kell záporokra számítani.

Közel kéthetes hőhullám után tört rá hétfőn a lehűlés az országra, s többek között Budapestre is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint este háromnegyed hét és nyolc közti egy órában Budapest belső részein több eső esett, mint a teljes augusztusi átlag.


Vízzel elöntött autó Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt
(Fotó: MTI, 
Szigetváry Zsolt)

Akkor beszélhetünk felhőszakadásról, ha fél óra alatt legalább 30 milliméter csapadék hullik, ehhez képest most egy óra alatt mértek több, mint 80 millimétert. Jó hír lehet, hogy keddre nyugat felől stabilizálódik a légkör, s már csak keleten, északkeleten kell záporokra számítani, de ezek már nem lesznek olyan intenzívek, mint amik hétfőn a Balaton és a főváros térségében kialakultak.

Autók a Boráros téren, a Petőfi híd alatt (Fotó: MTI, Mihádák Zoltán)

Este 10-ig több száz bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére. "Szinte kivétel nélkül vízbetörésekhez riasztották az egységeket. Az esővíz középületek és lakóépületek alagsori helyiségeit, pincéit árasztotta el, de komoly gondot okozott az utcákon hömpölygő víz is, amelyben több jármű is elakadt" - tájékoztatott az OKF.

Egy kerékpáros közlekedik a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél (Fotó: MTI, Bruzák Noémi)

A II. kerület több helyszínén is tűzoltók mentették ki a járműveikben rekedt embereket, a városban több aluljárót is elöntött az áradat. A XIII. kerületben a Béke téren hét autó rekedt a 60 centis vízben. A XX. kerületben a Bácska utca egyik lakását is víz árasztotta el, innen két idős embert kellett a szakembereknek kimenteniük. Ha nem is innen, de a környékről mi is rendelkezünk exkluzív fotókkal.

Pesterzsébeten is állt a víz, András barátom családjának fotója szerint

Az esőzés, a kimosott törmelék miatt több tömegközlekedési útvonal is járhatatlanná vált. Bár a legtöbb helyen víz visszahúzódásával megindulhatott a forgalom, éjfél előtt nem sokkal is voltak járatok, melyek nem tudtak menetrend szerint közlekedni.

A viharban a Gellért-hegyről lemosott törmelék miatt járhatatlanná vált villamossín a Szent Gellért téren
(Fotó: MTI, 
Szigetváry Zsolt)

1 megjegyzés: