2016. március 2., szerda

Elöntött minket a Koejjó: Csodás fotók, instant bölcselettel leöntve

 
Többször is említettük már, hogy blogunkon szeretünk pozitív híreket megosztani, vagy ha ez épp nem sikerül, akkor a negatívumokban megtalálni azt a pici jót, ami talán mégis örömtelivé tesz minket. Jó, néha ez sem sikerül.

Mára ennek szellemében készültünk két csodálatos fotóval. Nem, sajnos nem saját, de ha sikerül hasonlót produkálnunk, azt is azonnal közzé fogjuk tenni.

És hogy mire fel ez a virágos fotó? Hát nem egyértelmű? TAVASZ van! Jó, igen, elismerjük, kinézve az ablakon, ez nem éppen mindig tűnik így, az időjárást tekintve meg már mindenre gyanakodhatnánk, csak a kikeletre nem. De akkor most nézzünk ismét a naptárunkra, és higgyünk a szemünknek: március másodika. Tavasz.

Aztán csak megérkezik a többi is. Tudjátok, pozitív hozzáállás.

A felvételek a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén, Újléta és Létavértes között készültek, február utolsó napján. Virágzó egyhajúvirágokat láthatunk rajta, egy Magyarországon 1993 óta fokozottan védett növényt. Hívják tavaszi kikericsnek is. Évelő, s mivel a többi kikericsféléhez hasonlóan egy kolchicin nevű tropolon-alkaloidot termel, mérgező. Élőhelyének megszüntetése, leginkább felszántása miatt tőszáma hazánkban kritikus szintre csökkent.

(Fotók: MTI, Czeglédi Zsolt)

Általában a fagyok megszűnése után kezd virágozni, a tavasz első hírnökeként. Higgyünk tehát a tavaszi kikericsnek, s ne feledjük, jobb ma egy virágzó kikerics, mint holnap egy fagyott túzok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése