2015. március 21., szombat

Különleges fotók a napfogyatkozásról



Részleges napfogyatkozás Eger felett a Dobó tér felől fényképezve, az előtérben a minaret csúcsával
2015. március 20-án. (Fotó: MTI, Komka Péter)


Különlegesek, vagy ezért, vagy pedig azért. Az is kiderül, Angliában mit látott a nagyérdemű.

Március 20-a csillagászati szempontból különleges nap volt, hiszen nem mindennap lehetünk részesei nagyfogyatkozásnak, még ha az csak részleges is volt. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődött és 11.59-ig tartott, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következett be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarta a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések voltak.


Napfogyatkozás, Eger. A napfogyatkozás Magyarországon megközelítően 60 százalékot ért el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti,
 hogy a Hold ilyen arányban takarta ki a Napot (Fotó: MTI, Komka Péter)

A jelenséget csak speciális szűrőkőn keresztül volt értelme megfigyelni, ellenkező esetben a vakságot kockáztatta minden érdeklődő. És a fotózáshoz sem ártott valami különleges eszközt beszerezni, mert ezek hiányában csak egy átlagosnál haloványabb napkorongot lehetett megörökíteni.

Szűrők nélkül csak ennyit lehetett megfigyelni. Egy, az átlagosnál halványabb korong

Ahogyan tettem ezt én is, kapva is hideget-meleget a kép megosztását követően. Mondva, hogy nálunk elmaradt, vagy én maradtam le az eseményről? Nos, nem, nem készültem semmi különlegessel erre a napra, oldják meg azt a profi fotósok. De azért egy képet akkor is megért a dolog.

Részleges napfogyatkozás Budapest felett a Hősök tere felől fényképezve (Fotó: MTI, Sóki Tamás)

Szerencsére a profik tették is a dolgukat, s igazán különleges képek érkeztek a világ minden pontjáról. Hazánkban készült kép az egri minarettel, vagy éppen Budapesten a Gellért-hegyi Szabadság-szoborral, vagy éppen a Millenniumi-emlékművel.

Budapest felett a Gellért-hegyi Szabadság-szobor felől fényképezve (Fotó: MTI, Balogh Zoltán)

De talán nem sértődik meg jelenleg Angliában élő ismerősöm sem, ha slusszpoénként lelopom a felvételét a Facebook-oldaláról. Talán az ő képe lett a legkülönlegesebb fotó ezen a nem mindennapi pénteken.

Angliában pedig ezt lehetett látni a napfogyatkozás idején. Izgalmas lehetett (Fotó: Facebook)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése