2015. július 8., szerda

Segítség hőguta ellen: Ez az Omega-blokk biztos lehűti

Balaton-átúszás Balatonbogláron, július 4-én. Ezúttal az első meghirdetett napon meg tudták rendezni (Fotó: MTI, Ruzsa István)
 
Új időjárási szakkifejezéssel gazdagodhatott a napokban a hétköznapi halandó is. Hol van már az El Nino jelenség... A legújabb sláger az omega-blokk.

"A kontinens felett magasnyomású blokk alakult ki, az úgynevezett omega-blokk: nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják. A betű belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hőmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is" - írta a jelenségről az Index.


A problémát csak fokozza, hogy a szél hiánya további melegedéshez vezet. Legutóbb 12 éve, 2003 júliusában élhetett át Európa hasonló hőterhelést, akkor csak Franciaországban 14 ezer ember halt meg. Spanyolországban az elmúlt héten 40 fok feletti hőmérsékletet is mértek, s szerdán a hírek szerint az Alföld déli részén is lehet 40 fokos forróságra számítani.

(Forrás: Washington Post)

A hőség növeli bizonyos termékek keresletét is. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévi forgalom becsléseik szerint 4-5 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál. Az első negyedévben 249 millió liter ásványvíz fogyott, 2-3 százalékkal több, mint a megelőző évben. Megjegyezték, hogy míg az 1990-es években szezonális volt az ásványvíz-fogyasztás, csupán 3-4 liter volt fejenként éves szinten, tavaly az érték már 117 literre emelkedett.

És ugye nem kell említeni, hogy fogy ilyenkor a sör is. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a forrónak ígérkező július és augusztus azt eredményezheti, hogy az idei sörfogyasztás meghaladja a 2014-ben mért, mintegy 6 millió hektolitert. Tavaly 2 százalékkal növekedett a fogyasztás a hűvös nyár ellenére - válaszolta az MTI megkeresésére.

A melegben a sörfogyasztás is megnő. Gyorsan hozzon nekem valaki egy Jó Palócot!

Azt is elárulta, hogy a kánikulában az emberek főképp a könnyebb, láger típusú és a búzasöröket keresik. A hazai sörök kiváló minőségűek, amit nemrégiben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálata is igazolt. Bár én a borra esküszöm, mostanság egyre inkább kezdek kirándulásokat tenni a sörök világába. A Jó Palóc sört egyszer-kétszer már megénekeltem, s a minap arra is ráébredtem, hogy mennyi kézműves sör készül kicsiny hazánkban.

S ha már a hőguta határán járunk, s már a sör sem segít a helyzet elviselésében, és amúgy is omega-blokk van fölöttünk, csak annyit tudok javasolni, hogy hallgassuk meg ezt az Omega klasszikust. Garantáltan lehűti a kedélyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése