2015. július 10., péntek

Utazna egyet az időben? Így nyaraltak 80 éve a Mátrában

Milyen lehetett a Mátra vidékének vendéglátása hetven, nyolcvan évvel ezelőtt? Szerencsére archív képeken segítségével tehetünk egy kis utazást a múltba, hála a Fortepan gyűjteménynek.

(Fotó: Fortepan, 71632)
(Fotó: Fortepan, 11319)
Itt van például a Pagoda Hotel, mely ma is szállodaként funkcionál. Egy időben hívták Sport Szállónak is, 2001-ben nyílt meg újra. A baloldali kép 1934-ből származik, láthatóan nagy forgalmat bonyolít.

A régi képeket nézegetve megfigyelhető, hogy a szálló bejárata kedvelt fotóhelyszínnek számított, nem egy csoportkép készült itt. Ahogyan a jobbra látható, 1941-es felvétel is ezt bizonyítja. Az alsó képen pedig a Hotel Pagoda étterme látható, szintén még 1934-ből.



(Fotó: Fortepan, 11318)

(Fotó: Fortepan, 62216)
Inna itt egy kávét, teát? Elfogyasztana egy könnyű ebédet? Én biztosan, gondolkodás nélkül. És akár órákig elüldögélnék, olvasgatnék, egy pohár - mit pohár, üveg! - mátrai bor mellett. És élvezném azt a szenzációs panorámát, mely itt tárulhatott a vendégek szeme elé. Hasonló élményben Esztergom fölött volt egyszer részem a Vaskapui Turistaháznál, és jó volt.

A leírás alapján a kép a Sportszálló teraszán készült, 1939-ben. Hogy ma ez a helyszín hogyan néz ki, arról sajnos nem tudok, néhány éve esti sötétségben sikerült csak beérnünk Mátraházára, s már haladtunk is tovább a Vörösmarty Turistaház irányába.

De ami azt illeti, a jobboldali képen látható Budapesti Hegymászó Egyesület menedékházának teraszán sem lehetett utolsó élmény sziesztázni. A fotó 1933-as, a környék pedig egy kicsit talán túl kopár.

(Fotó: Fortepan, 11484)
Mutatok egy csoportképet is, 1940-ből, mely Bagolyirtás, üdülőszállónál készült. Talán épp egy számháborún van túl a gyerekcsapat, legalábbis erre merek következtetni abból, hogy számokat tartalmazó papírszeletek láthatóak egyesek fején. Ezt a képet akár most, ezen a héten mi is elkészíthetnénk. Sőt, lehet, hogy el is fogjuk készíteni!

(Fotó: Fortepan, 11787)
És bár az érkező hidegfront megszünteti az afrikai hőséget, talán még nem késő vizuálisan egy kis hűsítő segítséget nyújtani Galyatetőről. Így nézett ki 1939 telén a Nagyszálló, melynek épülete azóta külsőre nem sokat változott, a környezete viszont már nem ilyen kopár. Egyrészt a környéken azóta több épület is áll, aszfaltozott út vezet el előtte, másrészt pedig hatalmas fák állnak a szálló körül.

(Fotó: Fortepan, 02460)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése