2015. július 3., péntek

Nem mindennapi képek: Légiparádé Budapest fölött




A levegő a motorok zajától zúgott, a látványelemként húzott füstfelhő pedig ebből a távolságból igazán különleges ködbe burkolta a város egét. 

Mivel a mostani hétvége Budapesten kicsit a Red Bull Air Race-ről is szól, talán programajánlóként is felfogható a mai posztunk. Ami azt illeti, egy, a főváros fölött zajló légi eseményt a Duna partjaitól távolabb is élvezni lehet, még ha az élmény egy kicsit más jellegű is lesz, mintha közvetlenül fölöttünk szálldogálnának a repülők. S bár most Air Race lesz, én mégis egy korábbi eseményről, a Nagy Futam légiparádéjáról fogok írni.

Több szempontból sem tekinthető átlagosnak ez a képsor, már csak azért sem, mert a Nagy Futam névre hallgató légi és autós bemutatót egy évben csak egyszer rendezik meg. És mekkora az esély arra, hogy a légi bemutató idején éppen a Budapest belvárosára kitűnő panorámát biztosító Újlaki-hegy tetején járjak? Ráadásul még az időjárás is ilyen kiváló legyen? Nem feltétlen sok.


A Nagy Futamot elsőként 2013-ban rendezték meg, ekkor én egy igen csak nagy fába vágva a fejszémet Esztergomból próbáltam eljutni Budaörsre, erről bővebben itt már írtam. Aznap a túlélés volt az elsődleges cél, a külvilág ilyen jellegű ingerei el sem jutottak hozzám. Ráadásul a légi programnak már igencsak a végén érhettünk fel a hegyre – idén például délután kettőig tartott – szóval akkor repülőnek nyomát sem láttam.


A 2014-es év viszont ebből a szempontból is sikeresebb volt, sokkal jobban gazdálkodva az időnkkel már 12 óra előtt feljutottunk a csúcsra, így volt alkalmam egy hosszú szünetet tartani. Eközben gyönyörködni a mindig páratlan kilátásban, és az ezt fűszerező gépek látványában.




A levegő a motorok zajától zúgott, a látványelemként húzott füstfelhő pedig ebből a távolságból igazán különleges ködbe burkolta a város egét. Nyilván közelről egészen más érzés látni ezeket a fantasztikus gépeket, és azt az élményt is csak a Duna partjai mentén lehet átélni, ahogy a falak visszaverve megsokszorozzák a hangorkánt, de közel 50 kilométer gyaloglás után ez a távoli látvány is egy apró kis ajándék volt számomra.




Órákkal később, közeledve a városhoz, már a versenyautók visítása szűrődött fel a Hárs-hegyre, hogy aztán a sárga úton folytatva utunkat a János-hegy várostól távolabb eső tövében, a magaslat minden motorokból eredő neszt leárnyékoljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése