2015. augusztus 27., csütörtök

A Kéktúra egyik gyöngyszeme: Így fest Hollókő a sötétben

Fotó: MTI, Komka Péter

Hollókőn és a rajta áthaladó Országos Kéktúra útvonalán is nagy csinosítgatások zajlottak a közelmúltban.

Egy éve éppen ilyentájt jártam András barátommal Hollókőn, az Országos Kéktúra útvonalán közeledvén Budapest felé. Ez most csak azért jutott eszembe, mert az MTI éppen közreadott egy hollókői fotót a kis festői falvacska még festőibb templomáról.


Elmúlt évi ottjártunk óta minden bizonnyal még szebb gyöngyszemmé vált Hollókő a kék vonalán, azóta ugyanis befejeződtek a rekonstrukciós munkálatok az Ófaluban, valamint a várban is. Ami már egy éve is szembetűnő volt, hogy a korábbi kopottas - hovatovább bokatörően hiányos - macskakőburkolatot kicserélték. Aztán hogy a várban mit ügyködtek, azt nem sikerült kideríteni, mert azóta nem evett minket arra a fene, másrészt akkor értelemszerűen le volt zárva.


Az MTI nyitóoldalán egy még jobb fotó is látható volt

Zajlik amúgy az Országos Kékkör megújítása is, szeptemberre ígérik az utolsó elemek átadását. Utakat tisztítottak, jelzéseket festettek, kilátókat, hidakat, turistaházakat, pihenőhelyeket hoztak rendbe. Meg néhol útvonalat is módosítottak - megint csak néhol ezt teljesen értelmetlenül, ez András barátommal a közös véleményünk, de erről majd egyszer később bővebben.


Épül az új útburkolat az Ófaluban, 2014 augusztusában

Cseréltek pecséteket, kitettek 10 ezer táblát, s a tervek szerint a karbantartás a későbbiekben is kiemelt feladat lesz. Az Országos Kékkör így Európa egyik legmodernebb és leghosszabb turistaútvonalává válik. Mondjuk 2,7 milliárd forintból - melyet az unió is támogat - talán futja is minderre. És amint ezen pozitív változásokat magunk is megtapasztaljuk, azonnal beszámolunk róla. Idén még nem jártunk ugyanis a kéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése