2019. március 6., szerda

Ördögtorony Cserépfalunál - A Turisztikai Ügynökség ládái (Geoléptek 43.)


2018 nyarán a Magyar Turisztikai Ügynökség a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesülettel karöltve egy játékot és tíz geoládát hívott életre. A kezdeményezés csak néhány hónapra szólt, akik megtalálták a ládákat, egy játékban vehettek részt. Mi ugyan játszani nem játszottunk, a tízből egy ládát azonban megkerestünk.

Ezúttal a Bükkbe indulunk, a sorozat tehát kipipálhat egy újabb hegységet (nyugi, lesz még innen folytatás), s ellátogatunk Cserépfalu - Cserépváralja térségébe az erdőbe. Különleges alakzatokat találni erre: az úgynevezett kaptárköveket, s célunk, az ördögtorony is egy ilyen kaptárkő. A ládát egy nagyobb kirándulás keretében Kács felől közelítettük meg.

A környékről, a Bükkaljáról azt érdemes tudni, hogy légvonalban csak pár kilométerre vannak egymástól a települések, melyeket azonban a Bükk egyre alacsonyabb vonulatai választanak el egymástól. Kácsról Cserépváraljára átrándulva is meg kell mászni egy vízválasztót, s így nagyjából 5-7 km megtételét követően juthatunk el a célhoz. Közúton ehhez Mezőkövesd felé kell délre haladni a domborulatokat követve, majd a domb-/hegyhát túloldalán visszakanyarodni északnak.

A láda ugyan az Ördögtorony névre hallgat, de közel sem vagyok biztos abban, hogy a nevezett természeti képződményt láttuk is. Valamit biztosan láttunk, de az sokkal inkább az Ördögcsúszda nevű képződmény, s környéke lehetett. Meg idő közben az eső is eleredt, s mivel egy táborozó gyerekcsapattal voltunk, ezért inkább visszaindultunk Kácsra.

A környezet viszont megkapó, van itt kaptatós domboldal, szép panoráma, Kács irányába hatalmas tisztás, a Bükk magasabb csúcsainak látványával, szóval olyan hely ez, ahol jót lehet kirándulni, s a végén kellemesen elfáradni. Ha pedig jobban el szeretnénk fáradni, akkor meg ott vannak az imént említett bükki magaslatok. (És akkor ezek a magaslatok még csak a kistesói a Bükk-fennsíknak, de az úgyis jóval messzebb van, szóval csak a viszonyítás miatt említettem 😀 )

És hogy mire jutottunk a ládával? Hát komolyan mindent meséljek el? Dehogy! Nézzétek meg a videót, abból minden kiderül! 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése