2019. március 30., szombat

Mozarella emlékhely - Kilátópont Zsámbék felett (Geoléptek 46.)


Ahhoz, hogy szép dolgokat lássunk a természetben, nem feltétlen kell messzire mennünk a fővárosból, s még csak nagy hegyekbe sem kell elutaznunk. Itt van például Zsámbék, Budapest közelében, a Gerecse nyugati nyúlványaihoz tartozó Nyakas-tetővel, és egy pusztulásában is gyönyörű román kori romtemplommal. És még ezen felül is van néhány látnivaló, a MedvetalpBlog ezúttal azonban csak az első halmazban felsoroltakat látogatta meg. Egy fagyos idő után napsütésben olvadozó januári napon.

A célpont ezúttal a Mozarella-emlék névre hallgató geoláda volt, s 2018 januárjában ez igazából a láda újra felfedezését jelentette. Egy kis csapattal ugyanis három évvel korábban már megleltük; ekkor egy kirándulás keretében Perbálról indulva Zsámbékra, a Nyakas-tető hátán tettünk egy kirándulást, néhány geoláda begyűjtögetésével megspékelve. Az időjárás egész hasonló volt, azt leszámítva talán, hogy hófoszlányok helyett inkább dagonya fogadott minket rengeteg helyen, a látvány viszont sok mindenért kárpótolt. De írtam is akkor erről a kirándulásról itt, az apropót egy, a mezőn előttünk átrohanó szarvascsorda adta.

Ezúttal ilyen látványban nem volt részem, s az útirány is ellentétes volt, elsőként például a település fölött magasodó romtemplomra vetettem egy pillantást. A műemlék az 1763-as nagy komáromi földrengés során omlott be, majd a helyiek elkezdték némileg széthordani, s végül egy XIX. század végi állagmegóvó akciónak köszönhetően maradhatott csak fenn. A műemlékesek egyébként nem sok jóval kecsegtetnek, ha nem történik semmi érdemi az épülettel, ötven éve lehet még ebben a formában.

A célul kitűzött láda helyét nem csak a láda miatt érdemes felkeresni, hiszen Zsámbékot is megnézhetjük madártávlatból. És a Nyakas fennsíkja sem utolsó látvány. Még ilyen téli kopárságban sem. Bár az biztos, hogy a napsütés, a kék égbolt, és a fenyvesek zöldje által keltett színorgia mindenképpen sokat dobott a látványon. Elég sokat molyoltam az elmúlt hetekben télen, kora tavasszal rögzített geoládás videókon, szóval bátran állítom, hogy eddig az évad legszínesebb történetei ezek a Nyakason játszódó epizódok.

Nem mellesleg szezonpremiert láthattok, ha megnézitek a kis filmecskét, hiszen a nyúlfarknyi, három részből álló, kísérletezős negyedik évad után most ismét belevágunk a lecsóba, lesz vagy húsz új rész biztosan, másrészt a Nyakason tett kirándulás is szült még egy filmecskét.

Egyelőre viszont maradunk Zsámbékon, Zsámbék fölött, s Mozarella geoládájánál. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése