2019. március 4., hétfő

A sedleci osszárium – Avagy látogatás a holtak templomában (Heavy Medál 3.)


Turistaérem-gyűjtő sorozatunk talán legellentmondásosabb színhelye kétség kívül a sedleci osszárium. Ezidáig két csoporttal látogattam már meg a kápolnát, és mindenkit különböző módon érintett meg a helyiség hangulata. A teljesség igénye nélkül a következő szavakkal illették eme turisztikai látványosságot: lenyűgöző, félelmetes, gyomorforgató, brutális, hátborzongató. Tény és való, ha ma kezdenének el egy ilyet építeni a hozzád legközelebbi templomban, garantáltra vehető a botrány. Manapság viszont olyan sűrűn járnak ide a turisták, hogy órákig kell sorban állni. Látogassunk hát el Kutna Horába! 


Százak, ezrek...
...nyugvóhelye
Kutna Hora Prágától negyven percnyi vonatúttal simán elérhető kicsi város. A tavalyi népszámlálás szerint 20 536 fő lakja (köszi, wiki :) ). Külvárosában van eme híres-hírhedt kápolna, mely 1278-ban indult el a világhírnév felé. Ekkor rendelkezett úgy II. Ottokár cseh király, hogy az apát utazzon el a Szentföldre. Az apát teljesítette a kérést, visszatérve magával pedig hozott némi földet a Golgotáról, amit széthintett az apátság temetőkertjében. (wikipedia.org)

Ami viszont egy kegyes gesztusnak indult, hamarosan nem várt eredményt hozott: a temetkezési hely - a Golgota földjével behintve - egyre népszerűbb temetkezési hellyé vált. Majd pedig ahogy a történelem haladt előre – először pestisjárvány, majd huszita háborúk követték egymást – a temető jóóóval túlnőtte kapacitását. A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy a tizenötödik században felépült a kápolna maga, hogy további helyet szolgáltasson az örök nyugalomra vágyóknak. Csakhogy amikor magának a kápolnának a földjét kiásták, már több száz holttestet kellett eleve a kápolnába elhelyezni.

A csontcsillár
És a csontcímer
Az épület végleges belterét a XIX. században hozta létre Frantisek Rint, akit azzal a lehetetlen feladattal bíztak meg, hogy a kápolnában lévő csonthalmokat rendezze el egy kicsit esztétikusabban. Ennek eredménye lett a csontcsillár, a csontcímer és a kápolna belsejének további „bútorzata”. Tiszteletlenség a holtakkal szemben, avagy sem, azt el kell ismerni, hogy nincs olyan erre járó turista, akit ez a kápolna nem hagyna érintetlenül. A bejáratnál található szuvenírboltban pedig - örök emlékül eme hátborzongató kirándulásnak - megtalálható a turistaérme. Mi meg egy újabb élménnyel lettünk gazdagabbak.

András barát

(A képeket Regi készítette, köszönjük neki! :) )

Nyitókép: Wikipédia




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése