2015. február 22., vasárnap

Putyin-látogatás díszlete: A felbolydult Budapest


A Fiumei úti sírkert bejárata (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)


Vlagyimir Putyin keddi látogatása alighanem a hét eseménye volt, ritkán látott biztonsági intézkedéseket, s felfordulásokat hozott. Hegesztéstől tüntiig, koszorúzástól az elnöki limuzinig sok eseménynek lett díszlete a főváros. Az MTI fotóiból szemezgettem.


A kihalt Hunyadi János út (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)





Lehegesztett csatornafedél (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

A készülődés már vasárnap megindult, a város több pontján február 15-én reggel 8 órától február 17-én 20 óráig várakozási tilalmat rendeltek el. A Terrorelhárítási Központ (TEK) február 17-én hajnali 3 órától lezárta az Országház környékén levő utcákat, köztük a rakpart egy szakaszát, kora délután a Hősök tere, illetve a Fiumei sírkert környékét, továbbá délután 16 órától a Sándor-palota környékét. A fotón a Nemzeti Sírkert bejárata látható, a Fiumei út érintett részét már február 16-án rendőrkordonnal biztosították.


A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai a csatornafedeleknek is nekiestek, a konvoj útjában lehegesztették azokat. Az Andrássy úton legalábbis biztosan, a távirati iroda fotósa, Szigetváry Zsolt ott örökítette meg a végeredményt. Az is biztos, hogy az I. kerületi Hunyadi János úton ritkán lehet elkészíteni egy ilyen képet. Ha fekete-fehérre színeznénk, talán el sem hinnénk, hogy napjainkban készült. Emlékszem, egyszer régen - lesz annak már tíz éve is -, a 16-os busz a Clark Ádám tér felől felkanyarogva talán éppen ezen a helyen akadt el egy beparkolás miatt. A gépjárművet kézi erővel próbáltuk odébb pakolni, sikerrel, mert végül átjutottunk.


A Keleti pályaudvar homlokzata (Fotó: MTI, Mohai Balázs)


Nyugati tér és a pályaudvar (Fotó: MTI, Mohai Balázs)

Hétfőn este Budapesten tüntetést is tartottak, a „Putyin nyet! Európa igen!” mottóval megrendezett városi tünti-séta a Keleti pályaudvartól indult, s a Nyugatinál ért véget. A szónokok arról beszéltek, nem a nemzet érdekeit szolgálja a kormány politikája, és a paksi szerződés megkötése Magyarországot hosszú időre függővé teszi Oroszországtól. Az MTI tudósításából idézve „a tüntetők olyan és ahhoz hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mint: »Nem lehetünk újra orosz gyarmat.«; »Menjetek vissza Ázsiába!«; »Madarat tolláról, Orbánt barátjáról«. A demonstrálók a »Demokráciát!«; »Európa« és a »Ruszkik haza!« jelszavakat skandálták.”

 

Készülődnek a koszorúzásra (Fotó: MTI, Kovács Tamás)
Kedd hajnalra a Lánchíd is új gúnyát kapott, legalábbis átmenetileg. A Párbeszéd Magyarországért (PM) részéről ugyanis háromnyelvű molinót feszítettek ki, „Paks 2 Kösz nem!” felirattal. Putyin érkeztekor ennek természetesen már nyoma sem volt. A délelőtt során a Nemzeti Sírkert szovjet katonai emlékhelyén is megélénkült az élet.


Az orosz elnök különgépe délután három órakor szállt le Ferihegyen, egy-két órás késéssel a korábban tervezetthez képest. A reptérről első útja a Hősök terére vezetett, ahol virágokat helyezett el a hősök emlékkövén. Innen a Fiumei útra, vonult, ahol a szovjet parcellákban koszorúzott sírokat. Bár előzetesen úgy hírlett, hogy egy olyan obeliszknél teszi mindezt, melynek szövege ellenforradalomként említi 1956-ot, ráadásul a vöröscsillag is a tetején díszeleg, ez mégsem így történt. Némileg távolabb, egy világháborús obeliszknél emlékezett az elnök.


Reggeli molinó (Fotó: MTI, Marjai János)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése