2015. február 26., csütörtök

Szigorítana a kormány: Kemény büntetést terveznek Chilében




Hegycsúcsok a Torres del Paine nemzeti parkban (Fotók: gochile.cl)
Ha a fejekben lassan megváltozna valami, idővel talán nem kéne Ausztriába menni, hogy a település szélén is tisztaságot lássunk.

Nemzeti parkjainak védelme érdekében bekeményít a chilei kormányzat, az új szabályok értelmében a nemzeti parkokban érvényes tiltásokat megszegő külföldi látogatók akár az országból is kiutasíthatóak lesznek – jelent meg a közelmúltban a hír az Origón. A CONAF (Corporación Nacional Forestal) nevet viselő, az ország természetvédelmi övezeteit felügyelő szervezet adatai szerint 2012 óta 21, többségében külföldi turistát tiltottak ki a nemzeti parkokból, mert tüzet raktak, gyújtottak olyan helyen, ahol arra nem lett volna lehetőség.


Egy 2011-es eset következtében 20 ezer hektárnyi őserdő vált a lángok martalékává a Torres del Paine parkban, az Izraelből érkezett látogatót pénzbüntetésre ítélték, s az általa okozott károk helyreállítására kötelezték. „Ha külföldiek látogatják a nemzeti parkjainkat, és nem tartják be a szabályainkat, nem csupán a park területéről fogjuk őket kiutasítani, de elvesszük a vízumukat is, és csak egy pár órát hagyunk nekik arra, hogy elhagyják az országot” – idézi a cikk Rodrigo Penailillo belügyminiszter szavait.


Nem árt tehát vigyázni Chilében, de az ideális az lenne, ha itthon is minden szabályt betartanánk – például nem szemetelnénk. Nyilván a két dolgot nem lehet azonos súllyal kezelni, ráadásul a szemetelőt elkapni is lehetetlenség, s szinte csak a vak szerencsén múlik, hogy épp rajtakapják. De talán ha a fejekben lassan valami megváltozna, akkor talán, idővel nem kéne Ausztriába menni, hogy a település szélén is tisztaságot lássunk.

Addig is gyűjtöm a fotókat, hogy egyszer egy kisebb csokorba kötve közreadjam, hol, milyen szemét tűnt föl az erdőben. Néha elképeszt az az energia is, melyet a szeméttől való megszabadulásba fektet az elkövető. Abban sajnos szinte semmi meglepő nincs, ha a település határát szemétkupacok jelzik, de hogy valaki elcipelje beljebb az erdő mélyére, arra tényleg nincsenek szavak.


Vajon tényleg jó helyen van itt?

Itt van például a legfrissebb termés. egy szép, törött spoiler. Lelőhelye a 10-es út solymári leágazása közelében a Mária úton. Közvetlenül a 10-es út mellett nem lenne meglepő – sajnos –, hiszen a balesetek után elég sok maradvány reked az út menti árkok környékén. Na de 50-100 méterre az úttól kinek van energiája elcipelni? Hihetetlen.

Chiléhez visszatérve, 2014-ben 3,6 millió külföldi látogató érkezett az országba, közülük 110 ezer látogatta meg a Torres del Paine parkot, mely az egyik legnépszerűbb célpont a turisták szemében. A dél-amerikai ország összesen 36 nemzeti parkkal rendelkezik, az első még 1926-ban létesült, ez a Vicente Pérez Rosales park.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése