2015. április 4., szombat

Ilyen fotókat sem látni minden nap: Bekékült az ország!

Salgó vár (Fotó: MTI, Komka Péter)


Különleges látványban lehetett részünk az ország több pontján is.

Április 2-a az autizmus világnapja, melyet első ízben 2008-ban tartottak meg, az ENSZ határozata alapján. „Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban” – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.


A Ragyogj Kéken Kampány keretében „már hagyományos módon” a Parlament kupoláját kék színnel világították meg, emellett még az ország több nevezetessége is kék fényárt kapott. A Parlament kéksége mellett eddig elsiklottam, ellenben a mellrák elleni küzdelem rózsaszínjével, nekem ez a kékítés teljesen újat jelentett. De mindig tanul az ember. Amúgy nem tudom, ki hogy van vele, de ez a sok világnap szépen lassan kezdi kioltani egymást. Minden hétre jut már lassan legalább egy esemény.

Győri bazilika (Fotó: MTI, Krizsán Csaba)
 
Visszatérve a témához, idén kékben úszott a salgói vár is, mely Salgótarján közelében található. Ezen kívül egy fényinstallációt is vetítettek a falakra, de erről nincsen képem. Győrben a bazilika csatlakozott az akcióhoz, valamint a Széchenyi téren helyeztek el kék színű kötött borítást.

Az autizmus a becslések szerint a világon 67 millió, Magyarországon pedig legkevesebb 100 ezer embert érint. Magyarországon az 1988-ban alapított Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) meghatározó szereplője lett az autista emberek és azok családjai érdekvédelmének. Az AOSZ mostanra 3 ezer egyéni tagot és 83 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát.

Salgó vár (Fotó: MTI, Komka Péter)

Az autizmus spektrumzavar olyan állapot, amely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható, de számos olyan fejlesztési módszer létezik, amellyel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetők.

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint más embereké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ezért megnehezíti társas kapcsolataikat is.

Győr, Széchenyi tér (Fotó: MTI, Krizsán Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése