2015. április 1., szerda

Amit a Budapest Kupáról tudni érdemes




Avagy mindaz, ami hirtelen eszembe jutott. Legutóbb, mikor a Gyermekvasút Nyomában túráról írtam, jeleztem, hogy a célban megvettük a Budapest Kupa füzetet is, s nyomban pecsételtettünk abba is. Essen most néhány szó arról, hogy mi is ez a Budapest Kupa.

Tegyük fel, hogy elindultunk életünk első teljesítménytúráján, s sikeresen célba is érkeztünk. Tegyük fel azt is, hogy tetszett ez a szabadidős program, élveztük a kirándulást a természetben, a kihívást, hogy adott időre végig kell jutnunk a megadott útvonalon, leküzdve hegyeket és állandó változóként még az időjárás szeszélyeit is idevehetjük. Jöhet szél, eső, zivatar, télen hó, jég, bármi, ami lassít, és további nehézséget okozhat.

Összességében tetszett ez a sport: olthatatlan vágyat érzünk, hogy újra nekivágjunk valahol, valamilyen távnak. Szemezgethetünk nyugodtan a Teljesítménytúrázók Társasága honlapján is a különböző tájegységek még különbözőbb túrái közül, vagy egyszerűen választhatunk egy tájegységet is. Mára gyakorlatilag az ország legtöbb, turisztikailag népszerű tájegységére kínálnak csomagként is túrákat, a különféle kupák formájában. Fővárosiak lévén András barátommal Budapest környékén néztünk szét – illetve mint azt leírtam, az első döntés nem is volt annyira tudatos. Megvegyük? Vegyük meg! – szólt a kérdés és a válasz, aztán igazából utólag néztünk csak utána, mibe is ugrottunk bele.

A Budapest Kupát elsőként 2008-ban írta ki a Teljesítménytúrázók Társasága, ennél azért van nagyobb múltú kupasorozat is, de alighanem ez az egyik legnépesebb programsorozat ebben a műfajban. A lényege egyszerű, összegyűjtik a Budapest területén zajló, azon áthaladó teljesítménytúrákat, s meghatározott mennyiség teljesítése után egy kupára vagyunk jogosultak.

Ilyen kupákat lehet kapni

„A Budapest Kupa célja a teljesítménytúrázás népszerűsítése, fővárosunk és a Budai-hegység természeti szépségeinek megismertetése. A túrák egy része sok éves múltra tekint vissza, míg vannak köztük első rendezésűek is. Közös jellemzőjük, hogy a Budai-hegység és a főváros szebbnél szebb vidékeit mutatják be. A túrákon és a kupában való részvétel nyílt, azon egyesületi tagságtól függetlenül bárki részt vehet” – olvasható a füzet első oldalán.

A teljesítés feltételei egyszerűek: ha részt veszünk tíz olyan túrán, melyek részesei a kupasorozatnak, és sikeresen teljesítjük is azokat, akkor már jogosultak is vagyunk a névre szóló kupára, valamint az oklevélre. Ha 14 év alatti gyerekek vagyunk, még ennél is egyszerűbb a helyzet, nekik hat részvétel is elég. Nem kell mást tennünk, csak a pecsétekkel ellátott füzetet eljuttatni a szervezőkhöz – a legegyszerűbb módja ennek az, hogy az utolsó túrák valamelyikén személyesen átadjuk a társaság képviselőjének. Ekkor alkalmunk nyílik arra is, hogy azokat a túrákat is bepecsételtessük, melyeket ugyan teljesítettünk – s ezt az oklevéllel igazolni is tudjuk –, csak éppen otthon felejtettük a kupafüzetet. Január első vasárnapján pedig ünnepélyesen átvehetjük a kupánkat, miközben sok-sok sporttárs megtapsol minket.

Lényegében ennyi az egész. Nincsen megszabva, hány kilométert kell minimálisan megtenned, nincsenek kötelező túrák. Ha nagyon kezdő vagy, vagy csak kocamód viszonyulsz a kiránduláshoz, akkor akár tíz darab 5 kilométer közeli eseményből is összehozhatod. Sokan kicsit ugyan fanyalogni fognak, hiszen vannak, akik egy hétvégén megtesznek 50 km-t, s ugyanaz a kupa járt mindkét teljesítményért. Egyes kupakiírásoknál ezért is követelnek meg minimum teljesített kilométereket. De ha igazán kedvet akarunk csinálni a túrázáshoz, s ki akarjunk mozdítani az embereket a városból, akkor ezek a laza feltételek tökéletesek. Akinek kihívás kell, az úgyis növelni fogja az adagokat, aki meg csak a kupával villogni, annak úgyis tök mindegy.

Gyűlnek a pecsétek. Már tíz is elég…

A füzet ára jelenleg 800 forint, ez évente ingadozik, gyaníthatóan a Fővárosi Önkormányzattól kapott támogatások függvényében. Volt például már 500 forint is. A 2008-as első kiírás apropója Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 135. évfordulója volt. Azóta két dolog egyértelműen növekszik: egyrészt a túrák száma – ennek örül a túrázó –, valamint a teljesítők száma – ennek pedig nyilván a szervező. 2008-ban még csak 16 esemény került be a listába, ebből kellett kilencet teljesíteni. Aki mindenhol elindult, kiemelt díjazást kapott.

2008-ban még csak 134 résztvevőnek osztottak kupát, a 2014-es évadot követően már 739-nek. Ráadásul nagyjából kétszer ennyien neveztek, tehát vettek részt legalább egy eseményen. Mondhatjuk tehát sikertörténetnek is a Budapest Kupát, én is azt veszem észre, hogy 2012-höz képest mintha lassan szaporodna az indulók száma. Mint említettem, a túrák is gyarapodnak, 2012-ben 50, ’13-ban 53, ’14-ben 71, és most kapaszkodjon meg mindenki, 2015-ben már 89 teljesítménytúra közül lehet választani. Április elején se késett még le senki semmiről, még az extra kiemelt díjazást is el lehet érni. Csak legalább ötven túrát kell teljesíteni…

Így nézett ki a füzet 2014-ben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése