2015. április 11., szombat

Gödöllőn jártunk




Méghozzá a Grassalkovich-kastélyban.

Az igazat megvallva, most csak néhány képet, és egy rövid beszámolót szeretnék erről közreadni. Mivel nagy hirtelenjében végre kitavaszodott, számtalan egyéb dolgot is lehet csinálni, például kimenni a kertbe, és fenekestül felforgatni az egészet. Vagy csak ülni, és élvezni a napsugarakat.


Szóval Gödöllőről legyen elég annyi, hogy a kastély továbbra is szépül, bár még mindig van min dolgozni. Ha belegondolok, hogy 1994-ben, mikor először jártam a kastélynál, még az egész olyan romos volt, mint most, a hálóval leterített rész... Sokan talán el sem hinnék az akkori látványt.


Bejártuk a parkot is, amelynek egy része aktívan gondozott, nyírt gyeppel rendelkezik, a hátsóbb területei pedig amolyan dühöngőként funkcionálnak, ott nem kell félni, hogy valaki csúnyán néz majd ránk, mert a fűre léptünk.

Természetesen a parkban van Sisi-szobor, van egy mamutfenyő, és van egy geoláda is. Megkerestük, megtaláltuk, rögzítettük. Egyszer talán be is mutatjuk.


A park mellett a kastély épületét is megtekintettük, dokumentálni azonban ezt nem lehetett. Valamit nagyon titkolnak a kastélyban: se fotózni, se videózni nem engednek, még külön fotósjegyet sem lehet vásárolni.


Grassalkovich-kastély Gödöllőn


A kastély és a hozzá tartozó épületegyüttest Grassalkovich Antal építtette az 1740-es években, Mayerhoffer András tervei alapján. 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon, a bővítést a gróf fia is folytatta 1782 és 1785 között. Miután 1841-ben fiúágon kihalt a család, a leányágon öröklődő birtokot a kastéllyal 1850-ben báró Sina György vette meg, akinek fia 1864-ben eladta egy belga banknak. A magyar állam végül megvásárolta, majd 1867-től királyi pihenő rezidenciává alakították, enteriőrjei ma is ezt a kort idézik.


1920-tól a kastély Horthy Miklós pihenőhelyévé vált. A második világháború után a szovjet katonák raktárnak és istállónak használták. Az 1944-ben a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. A felújítási munkák 1985-ben kezdődtek. A kastélyt 1990-ben hagyták el a szovjet csapatok, az épület teljes kiürítése 1994 végére fejeződött be.
(Forrás: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése