2015. április 6., hétfő

Nyulas emlékek és egyebek


Mezei nyulak (Fotó: MTI, Kovács Attila)

Hogy a neve miért lett Gáspár, arra ma már csak tippjeim vannak.

Gyerekkoromban, emlékszem, a délelőtt egy része általában azzal telt, hogy kimentem a kertbe, s megkerestem a húsvéti nyúl által elrejtett tojásokat. Néha voltak egészen ötletes rejtések, de az igazat megvallva, ahogy megpróbálok visszaemlékezni, csak pár évben volt alkalmam efféle kutakodásra. Aztán a nyuszi elkényelmesedett, s többet nem tojt a kertbe. Egyébként egyszer volt egy nyuszim is. Szóval ehelyütt, így húsvét idején egyperces néma csenddel emlékezzünk meg Gáspár, a nyúl előtt is.


Hogy miért lett Gáspár, arra ma már csak tippjeim vannak. Nagyon az rémlik, hogy Heltai Gáspár állatos meséi, pontosabban fabulái adták az ötletet. Így lett az én nyuszim is Gáspár. Sajnos nem élt sokáig, pedig minden erőmmel próbáltam a kedvében járni. Még a dömperembe is betettem, s úgy rohangáltam, dömpert tolva a kertben. Aztán Gáspár persze kiugrott. A hálátlan. Hasonló módon pattant meg egy esős napon a kenneljéből is, aminek a következménye egy végzetes tüdőgyulladás lett.

Érdekes, hogy míg nálunk a Gáspárhoz hasonlatos ifjú nyuszikat kötjük a húsvéthoz, addig Hollandiában az éltes, nagytermetű mezei nyúlra esküsznek. A holland virágkultúrához kötődik a húsvéti ünnepek másik régi hagyománya: Hollandiából érkeznek a római Szent Péter térre a tulipánok, amelyekkel a pápa húsvét vasárnapi áldásosztására díszítik fel a Vatikán központját.


Húsvét Hollókő ófalujában (Fotó: MTI, Komka Péter)
A holland virágkertészek huszonkilenc éve minden esztendőben 42 ezer darab tulipánt szállítanak Rómába erre az eseményre. A hagyományok szerint az ajándékért a pápák hollandul mondanak köszönetet. E szokás eddig csupán egy alkalommal tört meg, 2013-ban Ferenc pápa olaszul mondta el a köszönő szavakat.

És ha már húsvét, akkor locsolkodás, avagy az antik ice-cube challange. A hollókői képeket nézegetve egy örömteli dolog azonnal szembetűnt, melynek semmi köze sincs az aktuális eseményekhez. Szépen elkészült ugyanis a főutca, mely tavaly nyáron, legutóbbi ott jártunkkor még csak készülőben volt. Most legalább már bokatörés nélkül is végig lehet menni a falun.

„A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi” - mondta Kelecsényi Péter, a Hollókői Húsvéti Fesztivált szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az igazgató kiemelte: Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, amelyhez a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak. A település nem mellesleg az egyik legnépszerűbb húsvéti turisztikai helyszín.


Matyó mintás húsvéti tojások Mezőkövesden (Fotó: MTI, Vajda János)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése