2015. május 6., szerda

Fából vaskarika?

A tiszaörsi fatraktor (Fotó: MTI, Mészáros János)

Vagy épp traktor.

Több év távlatából már nem vagyok teljesen biztos benne, hogy mikor is, de talán 2008 nyarán került megrendezésre a Gellért-hegyen a Red Bull Ládaderbi névre keresztelt esemény. Lényege egyszerű volt: bármilyen összeeszkábált, gurulásra alkalmas "járművel" el lehetett indulni, s mint minden versenyen: a leghamarabb el kellett jutni a célig.


A pálya a Citadella melletti hosszú egyenesben kezdődött, majd kanyarogva ért le a jóval lejjebb kialakított célba - odáig nem jutottam el, szóval az nem tudom, merre lehetett. Az útvonalat a biztonság kedvéért - főleg a kanyarokban - szalmabálákkal szegélyezték. Kicsit olyan hangulata volt az egésznek, mint egy Forma 1-es versenynek lehetett a hőskorban.
A 2008-as Ládaderbi egyik indulója
(Fotó: MTI, Mészáros János)

A benevezett versenygépek pedig egyszerűen szenzációsak voltak: guruló malactól kezdve kerti budin át a szénaboglyáig minden volt, még száguldó koporsó is. Egyesek tényleg elég elborult elmével rendelkeznek, de szeretem ha a gyermeki játékosság megmarad a felnőtt emberekben is. Jó kis esemény volt, kár, hogy tudtommal azóta többször nem rendezték meg.

 Ez a kis emlék jutott most eszembe, ahogy megláttam Puskás István alkotását: egy fatraktort. Az abroncsok, a lámpák és a motor kivételével a kétszáz köbcentis fűkaszamotorral hajtott traktor minden eleme fából készült. A tiszaörsi férfinak amúgy nem az első ilyen jellegű alkotása: korábban már fából készült motorkerékpár és autó is került ki a kezei közül. A traktor és a hozzá tartozó eke négy hónap alatt, hajópadlóból készült el.

Az ötvenes éveiben járó férfi korábban azt nyilatkozta, hogy szeret a fával dolgozni és olyat alkotni, amit megnéznek az emberek. Ezért kezdett bele a faautó építésébe, amin szintén négy hónapig dolgozott, s egy Fiat 126-ból származó motorral tuningolt. A hír akkor még a brit sajtóig is eljutott.

Szeretem az ilyen embereket. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő lépés, pontosabban fajármű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése