2015. május 16., szombat

Ne Tedd Le! - Akció a szemétkupacok ellen


Elmondható, hogy évek óta rendszeresen járom az erdőket, mezőket. És ami minden esetben elszomorít, hogy az egyes települések határát már jó előre jelzik a határban lerakott szemétkupacok sora. És nem hiszem, hogy ennek így kéne lennie.

Mivel a május 15-17-e közötti három napon tartják Magyarországon a TeSzedd! akciót, úgy érzem, itt az ideje, hogy én is belefogjak valamibe, az elharapódzó szemét kapcsán. De először néhány szót arról, mi is ez a TeSzedd, hiszen vasárnap lesz még lehetősége csatlakozni annak, aki szeretne.

Az ötödik alkalommal megszervezett akció elsődleges célja a szemét eltüntetésén kívül, hogy növeljék az emberek érzékenységét a természet iránt. Szeretnék megértetni, hogy mennyire fontos a szelektív gyűjtés, ezáltal az újrahasznosítás segítése, s a hulladék keletkezésének megakadályozása is.

Szemétszedés a Citadellán. A nyitóképhez hasonlóan (Fotók: MTI, Kovács Tamás)

Önkéntesek az ország számos helyén jelöltek ki találkozási pontot, melyhez bárki csatlakozhatott egy előzetes regisztráció során. A feladat: a kijelölt terület szeméttől való megtisztítása. Van ugyan némi megkötés, ha jól olvasgattam a GYIK között, a veszélyes hulladéknak minősülő tárgyak maradnak ott, ahol voltak, s a szelektív hulladékokat sincsen mód szelektív módon begyűjteni, csak fogni, aztán beledobni egy nagy zsákba.

Persze ha valaki nem regisztrált, de mégis fontosnak érzi, hogy szedjen egy kis szemetet, még megteheti, lényegében bárki csatlakkozhat a meghirdetett pontokon. Az előzetes regisztráció, ha jól értelmeztem, csupán a szervezőket segíti, hogy megfelelő számú eszközt - zsákot, kesztyűt, fene tudja mit - biztosítson az érkezőknek. De nyilván mindenhol az előzetes számok alapján fogják túlbiztosítani magukat.

Az idei akciókhoz előzetesen mintegy 115 ezren csatlakoztak, de mivel a helyszínen is lehet csatlakozni, a szervezők még plusz 60-70 ezer emberre számítanak. Móni István projektvezető az M1 csatornán szombaton arról beszélt, hogy Európában a magyar a legnagyobb önkéntes szemétszedési akció. Zárójelben talán ehhez annyit, hogy tőlünk nyugatra eldobni sem divat, így aztán nincs is nagyon mit felszedni. De persze lehet, hogy ezek csak sztereotípiák, bizonyítani nem tudom...

Valahol az erdő közepén...

A tavalyi alkalomkor mindenesetre a magyar önkéntesek keményen dolgoztak: 2200 tonnányi szemetet gyűjtöttek össze, mely 700 szemétszállító autónyi mennyiségnek felel meg.

A programhoz csatlakozva idén a Magyar Természetjáró Szövetség az Országos Kékkör több mint 2500 kilométerét is szeretné tisztába tenni. A gyűjtés az útvonal 10 méteres sávjában történik, s az önkéntes résztvevők munkáját 60 területi koordinátor vezeti. Azoknak, akik legalább négy órán keresztül gyűjtik a szemetet, a szervezet kedvezményes turistaszállásra jogosító kuponokat fog ajándékozni.

Én meg elhatároztam, hogy az elmúlt évek során megörökített kupacok ellen próbálok valamit tenni. Bemutatni, megmutatni, utánajárni, ki az illetékes, tud-e a szeméthalmokról, egyáltalán mit lehet tenni az eltüntetésük érdekében. Lehet, hogy nem fog semmi sem történni, de legalább az én lelkem megnyugszik. De azért bízom a pozitív fejleményekben.

Ne Tedd Le - Az erdő nem hulladéklerakó! - Hamarosan jövünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése