2015. május 26., kedd

Óriási kígyóként tekeregtek Csíksomlyóig: Íme a képek

Lóvész település közelében a Karakó völgyhídon áthaladó Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz szerelvényét és utasait
üdvözlik a helyiek (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

Pünkösdkor ismét útnak indultak Magyarországról a csíksomlyói búcsúba a zarándokvonatok, szám szerint kettő.

A zarándokvonatok története 2008-ig nyúlik vissza, ekkor indult el először a Székely Gyors névre hallgató szerelvény. A címeres magyar mozdony azon túl, hogy a zarándokokat elszállította, a Kárpátokban található ezeréves határt is meglátogatta. A kultikus M61-es dízel azóta kikopott, viszont minden évben készülnek a szervezők valami vasútbarát kuriózummal. Idén például a II. Rákóczi Ferenc emlékére felmatricázott villanygép falta a kilométereket az erdélyi vaspályákon.

A Boldogasszony zarándokvonat indulása Budapestről, a Nyugati Pályaudvarról (Fotó: MTI, Mohai Balázs)

Idő közben a vonatok száma is gyarapodott, 2010-ben már a Csíksomlyó Expressz is elindult, s az Indóház vasúti magazin, a Kárpáteurópa Utazási Iroda, az időközben becsődölt Baobab Travel és a MÁV Nosztalgia Bermuda-háromszögében azóta is rendületlenül útnak indul. 2012-ben a MÁV Nosztalgia egy saját különvonatot is elindított, ez lett a Boldogasszony zarándokvonat.


A Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz indulásra várva, élén a Rákóczi-mozdonnyal (Fotó: MTI, Balogh Zoltán)

Talán a zarándokvonatok kavalkádja is megérne egyszer egy önálló posztot, de mivel ebbe egy picivel jobban bele kéne magam ásni, mint azt aktuálisan terveztem, így most elégedjen meg mindenki ennyi történelemmel. A többség tapasztalatom szerint amúgy sem osztja a vasúti mániámat, úgyhogy maradjunk az aktuális események felületes karcolgatásánál.

Kolozsvárra érkezett a Boldogasszony zarándokvonat (Fotó: MTI, Biró István)

A Csíksomlyó Expressz csütörtökről péntekre virradó éjjel indult Szombathelyről Budapestre, s a Keleti Pályaudvaron csatlakozott az őt váró Székely Gyors vagonjaihoz. Az egyesített, csaknem fél kilométer hosszú szerelvény 16 kocsival indult útnak kelet felé, 1100 zarándokot szállítva. Élén az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából feldíszített Rákóczi-mozdonnyal, a gépen az államférfi arcképe és jelmondata, "Istennel a hazáért és a szabadságért" látható.

Madéfalva irányába halad Marosfőnél a Boldogasszony zarándokvonat (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

A  Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel vágott neki az erdélyi útnak, a szervező Budai László elmondása alapján 800 utassal és 15 kocsival. A vonat útba ejtette Kolozsvárt, Marosvásárhelyet, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst, Madéfalvát és Gyimesbükköt, a zarándokok ezen felül ellátogattak a történelmi Magyarország ezeréves határára is.

Gyimesfelsőloknál jár a Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

A zarándokokat és a szerelvényeket is megáldották indulás előtt, s valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadták az utasokat, akiknek szavait a vonatrádión is közvetítették. A vonatok mozgásait az MTI fotósai is nyomon követték, az ő képeikből tekinthető meg illusztráció gyanánt egy csokor.

Gyergyószentmiklós felé halad a Boldogasszony vonat Magyargorbó és Méra között (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése