2015. május 24., vasárnap

Otthon, édes otthon

Fotó: Wikipedia

Most, hogy itt a nyár, és lassan beköszöntenek a forró éjszaka napjai, lenne egy programajánlatunk. Ugyanis a nyárral együtt érkezik égboltunkra a Skorpió és a Nyilas csillagkép. Ha úgy hozza kedvünk, ruccanjunk ki valahová, ahol az égbolt jól látható és keressük meg a meg a szemünkkel a Skorpió és a Nyilas határvidékét.  Nem fogunk látni semmit. És ez azt jelenti, hogy megtaláltuk. :) 

Egykor a fekete lyukakat ugyanolyan miszticizmus övezte, mint a féregjáratokat, sőt talán az UFO-kat is. Einstein fizikája ugyan megengedte a létezésüket, de az ötlet maga túl szürreális volt, hogy bárki a csillagászok közül elhiggye, a világegyetemben bárhol előfordulhat ilyen szörnyszülött. Mára azonban világossá vált, hogy ezek az űrbéli testek nem pusztán tudományos elméletek, hanem egyértelmű tények.

A fekete lyukaknak eléggé rossz sajtója van. Egy részére mondjuk rá is szolgáltak, elvégre tény és való, hogy minél jobban megközelítjük ezt a bestiát, annál nagyobb energiát kell kifejtenünk, hogy elmeneküljünk hihetetlen gravitációs ereje elől. Minekután meg már átléptük az eseményhorizontot, kilépő- (avagy szökési-) sebességünknek túl kellene szárnyalnia a fénysebességet, ami pedig elméletben lehetetlen, így tehát a fekete lyukak közeléből semmi sem menekülhet el, még a fény sem.  (Ezért feketék ezek a lyukak.)

Emiatt legtöbben úgy képzelik el a fekete lyukakat, mint a világegyetem lefolyóit. Egyszer kihúztuk a dugót és minden megállíthatatlanul felé száguld, holott ez nem teljesen igaz. Gondoljunk csak a Napunkra, ami szintén hatalmas gravitációs mezővel rendelkezik és „mindössze” annyit tesz, hogy körkörös pályára kényszeríti az összes közelében lévő objektumot, ahogy a Földünket is. A fekete lyukak esetében a helyzet hasonló, annyi különbséggel, hogy ők ezt egy kicsit nagyobb szinten űzik. Az igazán-igazán masszív testek egész galaxisokat tudnak maguk körül táncoltatni és ezzel vissza is érkeztünk a Nyilas - Skorpió közötti térségre.

Forrás: www.pachamamatrust.org

Itt ugyanis szintén található egy szupermasszív fekete lyuk 26.000 fényévre az otthonunktól, melynek tömege kicsivel több, mint négymillió Nap.  Ebben nincs semmi különös, megfigyeltük már jóval masszívabb és - szerencsére - távolabbi testvéreit is az évek folyamán. Viszont lehet, hogy kicsit kicsi és eléggé békés, de ő a miénk: a Tejútrendszer központi fekete lyuka.

Mint az eddigiekből kitűnt, ezen égitestek étvágya határtalan, az egyetlen, ami miatt nem falnak fel több csillagot, az az, hogy közvetlen közelükben nincs semmi „ehető”. Ez a helyzet a Sagittarius A* jelű fekete lyukkal, ami egész békés hellyé teszi a többi galaxissal összehasonlítva. Fájdalom, míg Naprendszerünk központi csillagáról, meg tudjuk mondani a korát, az összetételét, pontos helyét még a kedvenc hobbijait is, Galaxisunk központi fekete lyukáról vajmi keveset tudunk.

Először is: nem tudjuk, hogyan alakult ki. A szupermasszív fekete lyukaknak, amik a galaxisok központjában helyezkednek el és táncra perdítik a világot maguk körül, eléggé kérdőjeles az eredete.  Vannak azonban kisebb unokatestvéreik, az ún. stelláris, vagy kis tömegű fekete lyukak, amik akkor jönnek létre, amikor a Napunknál öt-tízszer nagyobb tömegű csillag megszűnik létezni és gravitációs ereje szó szerint a saját súlya alatt összeroppantja. A legtöbb elmélet szerint a szupermasszív fekete lyukak úgy váltak ilyen naggyá, hogy elfogyasztottak jópár kisebb társukat, de bizonyítást ez az elmélet még nem nyert. Szóval, nem tudjuk, hogy Sagittarius A*, hogy került oda ahol most van.

Másodszor: a fekete lyuk nem látható. Csak onnan tudunk a tulajdonságaikra következtetni, hogy mindent megmérünk, amit éppen „esznek”, vagy közel hozzájuk kering, stb, stb… Mivel a mi központunk viszonylag békés hely, nem igazán tudjuk megmondani, hogy mekkora pontosan a tömege, forgása szóval ez is a jövő csillagászainak feladata. 

Forrás: www.thenextweb.com
A történetéről azonban van már némi fogalmunk. Igaz ugyan, hogy barátunk most viszonylag békés, de útja jól megfigyelhető, ha megnézzük mit falt már fel. Általánosan elfogadott nézet például, hogy a Kentaur csillagképben található Omega Kentauriban egy kisebb törpegalaxis volt, amíg szerencsétlenségére bele nem botlott, a mi Tejútrendszerünkbe, azzal meg nem éri meg packázni, jó nagy részét elnyeltük.

A Sagittarius A* fekete lyuk jövőjéről is lehet biztosat mondani.  Tudjuk, ugyanis, hogy a Tejútrendszer, meg a hozzánk legközelebbi másik galaxis, az Androméda, ütközőpályán halad. Amikor pedig két ilyen gigász találkozik, az nagyon-nagyon nem jó a körülöttük keringő csillagoknak, bolygóknak. Halálos körtáncuk végén pedig, mivel az Androméda fekete lyuka masszívabb, magába olvasztja a Tejútrendszert, ekkor fog véget érni központi fekete lyukunk pályafutása.

Forrás: www.space.com

Igen, ez a halálos körtánc, amit a két galaxis fog egymás körül járni, könnyen elhozhatja a világvégét a Földön. Ugyanakkor mi, itt a Medvetalpnál szeretünk jó hírrel is szolgálni! A jó hír az, hogy nagy valószínűséggel nem ez fogja elhozni az emberi faj kihalását. Ugyanis az ütközés csak négymilliárd év múlva esedékes, addigra pedig Napunk kimerül üzemanyagából, emiatt felfúvódik és már korábban szénné égette a Földet.  Szóval, mire a Föld veszélybe kerülne, úgysem lesz már élet rajta, így vagy elköltözünk egy biztonságosabb helyre vagy már korábban meghaltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése