2015. június 25., csütörtök

Kilátóavatás Zebegényben - Csúnya dolgot műveltek a KDNP-s politikussal

A fák közül kiérve feltárul előttünk a kilátó

Június 6-án új kilátót avattak Zebegényben. És mit ad isten, a Medvetalp szerkesztősége két nappal később már meg is látogatta.

Írhatnám most azt, hogy mi, itt a Medvetalpnál kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy azonnal a helyszínről számoljunk be a legújabb turisztikai attrakciókról, de ez így nem egészen lenne igaz. Írhatnám azt is, hogy Zebegény a tiszteletünkre emelt egy kilátót, de ez így még annyira sem lenne igaz.



A településről nézve harmonikusan illeszkedik bele a tájba

A lényeg, hogy néhány napot a Dunakanyarban töltöttünk, s a véletlen éppen úgy hozta, hogy az indulásunk előtti hétvégén avattak kilátót a községben. A kilátóavató előtt a térség országgyűlési képviselője, a KDNP-s Harrach Péter mondott beszédet a felújított országzászló és az első világháborús Hősök emlékművének újraszentelése alkalmából.

A Kálvária-templom köré egyházi vezetők és politikusok még 2002-ben fákat ültettek. A térségnek már akkor is Harrach Péter volt a képviselője, s általános politikai népszerűségét kitűnően jelzi, hogy kizárólag az ő táblácskáján van agyonsatírozva a név. Ki tudja, talán a vasárnapi boltzár ötlete szülte a grafikai megoldást. 

A politikust valaki, vagy valakik nagyon szeretheti(k)

A község fölé magasodó Kálváriadombon 1935 és 1938 között közadakozásból jött létre a Trianon-emlékmű, de befejezni már nem tudták. Pusztulásnak indult, majd 1964-ben kilátóvá alakították, s ötven évig ebben a formában üzemelt. Az emlékmű területét 2000-ben szentelték nemzeti emlékhellyé, s 2014-re sikerült teljesen megújulnia.

És most, a  korábbitól kicsit távolabb egy új kilátót is felépítettek. Fa építménye harmonikusan illeszkedik bele a tájba, s emeletéről csodás panoráma tárul elénk a dömösi hegyektől egészen Pilismarót és Szob felé.

Alattunk Zebegény házai, szemben Pilismarót. Ha balra fordulunk, a Dömös fölötti hegyeket látjuk, koraeste jobbra nézve pedig
a Duna fölötti naplementében gyönyörködhetünk

Több irányból is megközelíthető, van enyhébben és meredekebben emelkedő útvonal is. Remélhetőleg sikerült kedvet adni egy kis hegymászáshoz, ha már erre jár a kedves olvasó. Tényleg megéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése