2015. június 30., kedd

Gyere, Vénusz! Álljunk össze!

A Hold, a Jupiter és a Vénusz együttállása június 21-én, Salgótarján mellett (Fotó: MTI, Komka Péter)

Újabb programajánlatot tenne a Medvetalp csillagászati szerkesztősége! A mai napon kora este nézzetek föl egy kicsit az égre. Ha ez megvan, keressétek meg a legfényesebb égi fényforrást. Megtaláltátok? Gratula! Ez a Hold. :) Most pedig keressétek meg a második legfényesebb égi jelenséget! Ez is megvan? Az Esthajnalcsillag lenne? Nos, nem egészen. Most nem.


A mai napon ugyanis valami olyasmi történik, ami, bár nem olyan ritka, mint egy napfogyatkozás, mégis szép égi jelenség. Napnyugta után ugyanis néhány órával az Esthajnalcsillag, vagyis a Vénusz, el fog haladni, sőt, külső szemlélő számára egy pillanatig  egybe is fog olvadni egy másik elég fényes ponttal.

Forrás: időkép.hu
Ez a másik fényes pont a Jupiter, naprendszerünk legnagyobb bolygója. Az, hogy a két bolygó, Földünk két ellentétes oldalán helyezkedik el (a Vénusz ugye beljebb, a Jupiter kijjebb van a Naprendszerben) és most mégis egy pillanatra egyé olvadnak, azt bizony mindenképp érdemes végigkísérni.

Szóval, ha épp nincs más programotok, napnyugta után üljetek ki a teraszra egy pohár szíverősítővel (mert csillagászkodni csak úgy érdemes, higgyétek el, tudom!) és nézzetek nyugat felé!  Hajrá, Csillagászok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése