2015. június 23., kedd

Parádés látvány Tihanyban - Világszerte keresték a magyar terméket


A mai bejegyzés apropója elsősorban a látvány, mert a levendula bizony szép, főleg, ha hatalmas mezőt alkotva borítja lilába a tájat. És persze szép akkor is, ha csak két bokorral rendelkezünk vele a kertünk közepén.

Az elmúlt hétvégén Tihanyban minden a levendula körül zajlott, hiszen most került megrendezésre a XI. Levendula Fesztivál. Amire a Medvetalp ugyan nem látogatott el, viszont kertünkben mi is nekiálltunk az aratásnak. Jó, elismerem, két bokor levagdosása erős túlzással nevezhető csak aratásnak, de akkor is. Bár Tihanyban maga a fesztivál csak három napig tartott, aki úgy érzi, mindenképpen akar magának egy csokrot, annak jó hír, hogy július elejéig tart a szedd magad akció.


A kertünkben is összegyűlt egy kisebb csokorra való

Bár azt gondolnánk, hogy Tihanyban amióta világ a világ foglalkoznak a levendulával, ez így egyáltalán nem igaz. Csak az 1920-as évek közepén telepítették be a növényt a Tihanyi-félszigetre, de ezzel egy új termesztési hagyomány is meggyökerezett. Hovatovább a levendulából készült illóolajok, gyógyászati célokat szolgáló növényi kivonatok Európában, s Amerikában is keresettek voltak.

Tihanyban azért nagyobb a választék - Július elejéig magunk is szedhetünk (Fotó: MTI, Nagy Lajos)

Tihany 1952 óta védett terület, jelenleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, s védik a természeti környezetet, a kulturális és épített örökséget, s a levendula kultúráját is igyekeznek ápolni. Tósoki Imre, a település polgármestere korábban arról számolt be, hogy a jövőben még nagyobb területet hódíthat meg a levendulatermesztés, ezen egy helyi vállalkozással együttműködve dolgoznak.

Kicsiny kis bokrunk a szedés után

A nőiességet, a kecsességet jelképező gyógynövény gyakran kap helyet esküvői csokrokban, kozmetikumokat és gyógyhatású készítményeket is gyártanak belőle. Emellett szerepet kap a gasztronómiában is: süteményekben, szörpökben, vagy akár pálinkában hasznosítják, de én például ha sárgabarack lekvár főzésbe kezdenék esetleg idén, biztos abban használnám föl kerti termésünk egy részét.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa levendulát szed (Fotó: MTI, Nagy Lajos)


Levendulafesztivál 11-edszer



A tihanyi bekötőútnál kialakított levendulaültetvényeken szombat délelőtt több százan vettek részt a nemzeti park szedd magad akciójában, a tihanyi Belső-tó partján pedig csaknem száz kézműves és helyi termelő, csaknem negyven gasztronómiai különlegességeket bemutató sátor várta a vendégeket a XI. Levendula Fesztiválon, amely több ezer érdeklődőt vonzott - számolt be az MTI.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése