2017. december 10., vasárnap

Geoléptek 18.: Ködtúra a Börzsöny tetején (1. rész)


Végre elhagyjuk a fővárost, a Budai-hegységet, s nem is aprózzuk el: egyenesen a Börzsöny csúcsára indulunk. Írnám, hogy szétnézni egy kicsikét, de mint az a címből is látszik, ezúttal elég korlátozottak voltak a lehetőségeink...


Az őszi természet olykor egészen kiszámíthatatlanul tud viselkedni, 2014-ben például, mikor a börzsönyi Kéktúra szakaszt teljesítettük, jött egy front, s a reggel még csak borongós időt a csúcs közelében már masszív köd váltotta fel. Persze ez még mindig jobb verzió volt, mint a rá következő nap masszív, áztató esője.

Az egykori vulkán kalderájának pereméről tehát hiába van több ponton is bámulatos kilátás, ebből ezúttal vajmi keveset láthattunk. Annál sejtelmesebb volt viszont az utazás a nyolcszázas magasságon a ködben, s ami talán még ennél is bámulatosabb volt, az a filmben is látható jelenet, ahogy a felhők bezúdulnak a Börzsöny mélyebb völgyeibe, miközben minket meg majdnem lesodor az egyébként kellemetlenül hideg, viharos szél a Csóványos tetején álló kilátóról.

Apropó Csóványos! Tudjátok honnan kapta, s mit takar a neve? Nos, erre két verzió is ismert, s erre is fény fog derülni, ha megnézitek a videót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése