2017. december 18., hétfő

Heavy Medál – A prágai óvárosi városháza


Hol választották királlyá Podjebrád Györgyöt, a husziták vezérét Mátyás királyunk első apósát? Melyik házban élt Franz Kafka? És miért vakították meg a legenda szerint Hanus óramestert, miután elkészítette műremekét? – A válasz egy fa korongon van. 

Gyűjteményünk első darabja mi is lehetne más, mint a prágai történelmi óváros méltán világhírű épülete: a városháza. Közhelynek számít, de ha ezek a falak beszélni tudnának évszázadok történéseiről mesélnének, amelyek bizony egész Európa történelmét meghatározták.

A történet főszereplője azonban ez a pici korong:

És a Staroměstská radnice (Sztaromnyesztszká rádnyice) azaz az óvárosi városháza épülete. A tizennegyedik században Prága városa már népességében, de még inkább jelentőségében akkorára nőtt, hogy Luxemburgi János cseh király 1338-ban, engedélyt adott a Tanácsház megépítésére. „És akkor mi van?” – kérdezhetnétek. Ez azonban bizony szimbolikus jelentőséggel bírt, azt mondta, hogy prágai polgároknak joguk van maguk dönteni bizonyos kérdésekben és ennek lett jelképe ez a ház.

Ekkor még csak a ház állt, a korongon lévő tornyot, a városháza tornyát 1364-ben építették rá. Fala ekkor még „csupasz” volt, bár a XV. század elején már toronyórát kapott, melyet 1490-ben Hanus órásmester alakított át. Állítólag műve olyan szépen sikerült, hogy a tanácsurak megvakíttatták, nehogy bárhol meg tudja ismételni alkotását. Bosszúból a derék órásmester kezét az óra fogaskerekei közé illesztette, így az óra tönkrement és az elkövetkezendő száz évben senki sem tudta megjavítani. (Igen, ez volt a korabeli happy end. 😄 )
A városháza (balra a toronnyal) karácsonykor


A mi happy endünk viszont ez a csodás asztronómia óra (csehül: orloj), mely méri az időt, mutatja, hogyan mozog a Nap és a Hold, azt is, hogy milyen állatövi jegyben tartózkodunk éppen; és mikor minden egész órában harangozik (9-től 21-ig), turisták telefonjaikkal, fényképezőgépeikkel várják türelmetlenül a pár másodperces órajátékot, mely a sunyi zsebtolvajoknak is igazi paradicsomi helyzetet teremt. Az egyszeri tisztességes prágai lakos, meg a tömegben nyomorogva nem tud a kocsmához eljutni!!!

Íme, videónkon az órajáték alatt a tömeg reakciója. És az elmaradhatatlan taps persze. 😄


De elkalandoztam. 😄

Akárhogy is, az tény, hogy az órát felállítása, és üzembe helyezése után alig kellett megszerelni. Legutóbbi javítása – nem meglepő – a második világháború után történt. Azóta fújhatott a szél, eshetett az eső, meg a hó, kiáradhatott a Moldva az óra minden lapja működik és a kis ablakokon továbbra is kikukucskálnak a pici apostolok minden egész órában. És minden egyes alkalommal tömegekre néznek le.

Az Orloj, a Kriz-ház és szemben a Perchez
A városháza maga is páratlanul népszerű. Itt választották királlyá a cseh rendek Podjebrád Györgyöt, melyről a tanácsterem falfestménye meg is emlékezik. A rózsaszín Kriz-ház 1360 óta tartozik a Városházához, kétségtelenül leglátványosabb épülete pedig a Perchez címzett épület, melyet sgraffito (sötét alapon világos karcolatok) díszítés borít be. Gyermekkorában itt lakott Franz Kafka, akinek általános iskolája a tér túloldalán volt. 
Franz Kafka általános iskolája a tér túloldalán volt

Maga városháza udvara is megér egy kis regét. Többek között itt végezték ki Husz János tanait követő Jan Zelivskyt, kicsivel később meg II. Ferdinánd elleni felkelés vezetőit szintén ezen a helyen érte utol a halál. – Természetesen nem természetes halálra kell gondolni.

Mindegy, hogy miért jársz erre. Turista vagy, aki minden ablakpárkányt lefényképez, helyi, aki egyik helyről a másikra útba ejti eme nevezetességet, vagy csak szombat délután tanácstalanul lődörögve tiszteleted szeretnéd tenni a történelem előtt; nem tudod kivonni magad az emléképület hangulata alól. Itt szinte tapintani lehet az elmúlt időt és érezni lehet a középkor pompáját. Ennek szimbóluma ez a pici érme, mely a városháza második emeletén kapható. 


András barát 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése