2018. október 30., kedd

Geoléptek 31.: Monor és a Strázsa - Fagy, Monor, Orbán szobor


Ha szereted a bort, meg amúgy unod a megszokott turistahelyszíneket, akkor legalább egyszer el kell látogatnod Monorra. Ráadásul ládázási szempontból sem egy utolsó helyszín, ezt az elmúlt években már megtapasztalhattam.

Monorban a pincéken túl az a jó, hogy közel van a fővároshoz, a vasútnak köszönhetően elsőrangú a megközelíthetősége - gyorsan és sűrűn járnak a vonatok -, éppen ezért több irányba indulva is kiindulópontja lehet egy ládakeresésnek, kirándulásnak. Amikor ez a videó készült, épp egy Monor - Mende távon zajló teljesítménytúrán vettem részt, és egy geoláda kapásból adta magát, hogy felkutassam.


A láda a Strázsa-hegyen pihent, de ezen a fagyos januári hajnalon először sikeresen el is kellett jutni a oda. Ez egy olyan nagyjából öt kilométeres sétát jelentett a vasútállomástól, de ezzel nem is volt semmi probléma, hiszen így legalább kicsit alkalmam nyílt körbenézni egy újabb olyan településen, ahol azelőtt még sosem jártam.

A videóból megtudhatjátok, melyik Monor legrégebbi épülete, láthattok egy kis ismertetőt a templomokról, lesz ugató kutya és ásítozó macska is. Végül egy takaros terecskére érünk, melynek talán éppen egy köztes állapotát sikerült megörökíteni akkoriban (2016 januárjában), s ha hihetünk a kiállított terveknek, s ha közben nem fogyott el a pénz, akkor a tér megújítását is befejezték már.

A monori pincefalu bejárata ez, a Szent Orbán tér, padokkal, asztalokkal, és egy Orbán szoborral, no, nem olyan miniszterelnök-félével, hanem abból a szent típusból, aki a szőlőművesek, kádárok és kocsmárosok védőszentje vala.

A geoládához azonban még túrázni kell egy keveset, jó hír, hogy útba esik egy kilátó is, de azt már csak a következő részben tudjuk megmutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése