2015. március 23., hétfő

Értelmetlen pusztítás Gyöngyösön



Megrongált síremlék a gyöngyösi zsidó temetőben (Fotó: MTI, Komka Péter)

Tizenöt-húsz sírt rongáltak meg hétvégén a gyöngyösi zsidó temetőben, köztük két kriptát fel is dúltak, s földi maradványokat szórtak szét, Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnökének vasárnapi tájékoztatása szerint.

A sírkertben példa nélküli vandál pusztítást végeztek, a kerítést is megrongálták, firkálásokat, feliratokat viszont nem találtak. Legutóbb két évvel ezelőtt volt itt rongálás, ám „annak mértéke össze sem hasonlítható a mostani pusztítással. Érthetetlen, ami történt, hiszen Gyöngyös lakossága mindig is befogadó volt. Hasonló tettre még nem volt példa a városban” – nyilatkozta az elnök.


Ismeretlen elkövetők feldúlták a sírokat (Fotó: MTI, Komka Péter)
A hitközség feljelentést tett, a rendőrség nyomoz, az önkormányzat és a katolikus egyház is felajánlotta segítségét. Megszólalt a kormány is, elítélve a cselekedetet. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy még ebben az évben egymilliárd forint támogatással programot indítanak az elhanyagolt temetők felújítására.

Lesz is mire. Magyarországon 1600 izraelita temető van, de a vérzivataros történelem miatt sok helyen nincsen zsidó közösség, mely a sírokat gondozni tudná. A sírkertekből mintegy ezer van elhanyagolt állapotban, nagy részük a Mazsihisz fenntartásában van, de találhatunk önkormányzati kezelésűeket is. Heisler András, Mazsihisz elnöke 2014 novemberében arról beszélt, hogy a zsidó vallási törvények nem engedik a temetők felszámolását, viszont fenntartásukhoz „hiányzik 600 ezer ártatlanul kivégzett magyar zsidó ember”.

Hirtelenjében két temetőt is tudnék mondani, melyre erdőjárásaim során bukkantam, s melyek a maguk elhagyatottságában is megkapó látványt nyújtanak. Az egyik Füzér határában van, a településről a várhoz vezető út mellett, az erdő szélén, öt-tíz méterre az úttól. A másik pedig Cseszneken, szintén a településről a várhoz vezető – ezúttal turista – út mentén. Ez utóbbi szemmel láthatóan gondozottabb volt 2008-ban, mikor arra vetődtem. Kíváncsi lennék, állami pénzekkel milyen állapotúra lehetne feljavítani.

Csesznek közelében ebbe botolhat bele a túrázó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése